Albert & John contra Nico

Advocaat Nico Meijering stond maandag voor de Raad van Discipline van de advocatuur. De Telegraaf en Blue Circle (productiemaatschappij van RTL Boulevard) hadden een klacht tegen hem ingediend. Volgens beide media had Meijering hun goede naam te grabbel gegooid met ongegronde verdachtmakingen ten aanzien van hun journalistieke benadering. Wat was er aan de hand?

Door @Wim van de Pol

 

 

Dijk

Nico Meijering is advocaat van Estelle Cruijff. Bram Moszkowicz was dat voor hem. Cruijff had advies nodig met betrekking tot haar getuigenis in de zaak van haar vriend Badr Hari. Maar Estelle zette Bram aan de dijk. Ze had volgens Meijering klachten over Bram, zo formuleerde hij in de NRC. 

'Getipt'

Moszkowicz' facturen zouden onbegrijpelijk hoog zijn en tevens zou Bram Moszkowicz bevriende media (lees John van den Heuvel van De Telegraaf en RTL Boulevard) herhaaldelijk hebben getipt. Zo konden Boulevard en De Telegraaf, zonder dat Estelle het wist, buiten het Amstel Hotel met camera's Estelle en Bram opwachten. Aldus Meijering.

'Verdachtmaking'

John van den Heuvel nam die 'verdachtmaking' direct al hoog op. Hij reageerde: 'Ik heb goede contacten met Moszkowicz, maar af en toe ook behoorlijke ruzies. Het is in ieder geval niet zo dat ik met hem onder één hoedje speel. Er zijn voor een journalist ook andere manieren om aan informatie te komen.'

Verlinde

Bram Moszkowicz was (en is opnieuw) misdaad-aanschuiver bij Boulevard maar Albert Verlinde ontkende destijds in de uitzending van RTL Boulevard dat zijn redactie zich door Moszkowicz liet tippen. Verlinde zei ook in de uitzending dat hij een klacht tegen Meijering zou laten indienen.

Fittie

Tussen John van den Heuvel en Nico Meijering woedt een verbeten fittie (hier alles). Binnenkort dient een kort geding tegen Van den Heuvel omdat deze Meijering met de term maffiamaatje associëerde. Meijering zei de klacht tegen hem te zien 'in een patroon van een reeds jaren durende campagne strekkende tot beschadiging van de eer en goede naam van mij en mijn kantoor(genoten).' Hij ziet de publicitair aangezette klacht als een poging tot 'verdere beschadiging'

Vuurwapen

Van den Heuvel stond onlangs in weekblad Panorama afgebeeld met een vuurwapen in de aanslag. In een interview behandelde hij zijn 'vijanden', onder wie de advocaten Nico Meijering en Bénédicte Ficq. Iets zit er niet lekker tussen het kantoor van Meijering en De Telegraaf. De krant heeft zeven keer na sommatie gerectificeerd en twee keer na vonnis in kort geding.

Koffie

Meijering vroeg de Raad om de mediabedrijven niet ontvankelijk te verklaren omdat hij vindt dat hun klacht feitelijke grondslag mist. Ze zouden niet onderbouwen dat Meijering suggereerde dat ze geen objectieve journalistiek zouden bedrijven.

Overigens suggereerde Meijering voor de Raad dat hij best met Van den Heuvel met een kop koffie aan tafel wil zitten om het uit te praten, als deze maar eerst openlijk afstand doet van zijn beschuldigingen.