‘Verlof voor tot levenslang veroordeelde Edwin S.’

Edwin S. werd in 1994 veroordeeld voor de moord op een man en het levensgevaarlijk verwonden van diens vrouw, bij een uit de hand gelopen overval. De RSJ (Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming) heeft nu in een tussenvonnis bepaald dat S. in aanmerking moet kunnen komen voor incidenteel verlof voordat hij 25 jaar vast zit. 

S. wil de kans krijgen om terug te keren in de samenleving. Hij zit nu 23 jaar en zeven maanden vast voor de overval in Badhoevedorp. Hij voelt zich gesterkt in zijn wens door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde eerder dat levenslang, zonder uitzicht op verlof, onmenselijk is.

Proefverlof

De rechter in Den Haag oordeelde op 10 augustus jl dat S. recht heeft om aan zijn resocialisatie te beginnen. Proefverlof is daar een onderdeel van.

Niet definitief

De beslissing van de RSJ is overigens nog niet definitief. De Raad wil eerst weten wat het plan van resocialisatie is dat justitie van de rechter voor S. moet maken. Ook wil de RSJ nog van het Openbaar Ministerie een advies horen, waarin het de belangen van de slachtoffers en nabestaanden meeneemt.

Meer dan dertig

Nederland kent meer dan dertig gedetineerden die levenslang gestraft zijn, onder hen criminelen uit de georganiseerde misdaad zoals Mohammed Rasnabe, Jesse Remmers en Siegfried Saez. Andere bekende namen zijn onder andere Frenky Peeters van de bende van Venlo, Rudolf Käsebier, Louis Hagemann en Cevdet Yilmaz. De meesten worden beschreven in de Crime Top 100. 

Loi Wah Chung

Vorig jaar mei vond de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) al dat de levenslang gestrafte Loi Wah Chung met verlof zou moeten kunnen. Chung werd in 1989 veroordeeld voor de moord op een Chinees gezin uit Rotterdam, waaronder een baby van zes weken oud.