Vermeende Syriëganger langer in voorarrest

De 20-jarige Amsterdammer Maher H. zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië en zou zich hebben aangesloten bij ISIS. De rechtbank Den Haag heeft woensdag bepaald dat hij langer in voorarrest moet blijven. H. is de eerste teruggekeerde Syriëganger die terechtstaat.

Voorbereiding

Het OM verdenkt hem ervan samen te hebben gespannen tot moord of doodslag uit een terroristisch motief. Van maart 2013 tot begin februari 2014 heeft hij voorbereidingen getroffen en daarna heeft hij deelgenomen aan de strijd in Syrië. Dit onder de vlag van terreurgroepering ISIS. Ook verwijt het OM hem ervan via chatberichten op internet anderen op te hebben geroepen om terroristische misdrijven te plegen.

SMS

Heet OM haalt als bewijs een sms’je van de moeder van H. aan. Ze schrijft hem: ‘Neem altijd afscheid van me als je op het slagveld staat.’ Ook chatberichten die bij hem gevonden zijn over ‘het sterven voor de jihad’, berichten op facebook waarin hij schrijft ‘wij zijn strijders’ en foto’s waarop hij met wapens staat, worden door het OM als bewijs gebruikt.

Recidive

De reclassering heeft een rapport opgemaakt waaruit blijkt dat H. ‘op geen enkele manier afstand neemt’. De reclassering is dan ook van mening dat de kans groot is dat H. weer teruggaat naar Syrië als hij vrijkomt. Mede hierdoor heeft de rechtbank besloten H. langer in voorarrest et houden.

Deelname

Volgens de advocaat van H., Peter Plasman, is de deelname van zijn cliënt aan de gewapende strijd helemaal niet aangetoond. Daarom had hij verzocht op zijn cliënt uit voorarrest vrij te laten. ‘Het staat vast dat hij in Syrië is geweest, niet dat hij heeft gevochten. Een foto met een kalasjnikov zegt nog niet dat hij heeft meegestreden. Hij is uit zichzelf teruggekomen en wil zijn leven weer oppakken.’

De volgende zittingsdatum is 29 september.