Vermissingen, liquidaties en onbekende doden

Net als in 2017 heeft de politie ook voor dit jaar een cold case-kalender uitgebracht. Ook nu weer 52 onopgeloste zaken, waaronder afrekeningen in het criminele milieu, verdwijningen, onbekende slachtoffers en moorden die nog altijd niet zijn opgelost. 

De oudste zaak die op de cold case-kalender staat, is die van de vondst van het stoffelijk overschot van een onbekende man in januari 1982. Het lijk werd gevonden op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam onder een hoop vuil. De man had een aantal opvallende tatoeages, waaronder een met de tekst ‘Der Teufel soll mein Führer sein’.

Geketende man in water

Er staan nog een flink aantal andere onbekende slachtoffers op de kalender. Zo werd op dinsdag 27 april 1999 een lichaam van een onbekende blanke man in het water van de ringvaart bij Zwanenburgerdijk (onder viaduct Rijksweg A9, gemeente Haarlemmermeer) aangetroffen. Hij was gekleed in een boxershort en vastgebonden in een foetushouding met een ijzeren ketting van ruim vijf meter om zijn hals, polsen en enkels. Om te voorkomen dat het lijk zou gaan drijven, was de ketting voor de zekerheid met zes hangsloten en twee haltergewichten van 15 kilo per stuk verzwaard. De man was al enkele maanden dood; zijn lichaam bevond zich in een verre staat van ontbinding. Desondanks kon worden vastgesteld dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen.

Liquidaties

Er staan ook liquidaties op de kalender, waaronder die van Dogan Manan (foto boven) in juni 2001. Hij werd doodgeschoten in Blerick, een wijk in Venlo. Manan was afkomstig uit Turkije. Van hem is bekend dat hij zich in het drugsmilieu van Venlo en Eindhoven ophield.

In hetzelfde jaar werd ook de 34-jarige Leon Kok (foto rechts) geliquideerd, voor de ogen van zijn vrouw en kinderen. Dat gebeurde op 28 april 2001 toen Leon omstreeks 22.45 bij zijn woning nietsvermoedend uit de auto stapte en er plotseling een man met een vuurwapen op hem af kwam lopen. De man schoot van dichtbij op Leon, die na dit eerste schot probeerde te vluchten. De dader liep achter hem aan en schoot nog een aantal malen op hem. Het is bekend dat Leon Kok in de hennep – business zat – hij zou het ook zelf geteeld hebben – en over grote sommen geld beschikken.

Hier vindt u de complete kalender van 2018, die weer wordt verspreid via de gevangenissen. Dit jaar zal de cold case-kalender ook in kantoren van de reclassering komen te hangen.

2017

Over zaken die vorig jaar op de kalender stonden, kreeg de politie 78 tips binnen, waarvan er 32 bruikbaar waren. In negen zaken is het onderzoek heropend of wordt gekeken of daar mogelijkheden voor zijn. In zeven daarvan is dat dankzij tips; in de andere twee zaken deed de politie zelf nieuwe ontdekkingen. Welke onderzoeken daadwerkelijk opnieuw geopend zijn, wil de politie vanwege onderzoeksbelang niet zeggen.

In totaal zijn er in Nederland zo’n 1500 onopgeloste zaken. Er wordt momenteel door tien verschillende teams aan zo’n 130 cold cases gewerkt. In de afgelopen 20 jaar zijn 50 cold cases opgelost.