Vermiste Jasmine na 29 dagen levend gevonden

Veel ‘misdaaddeskundigen’ vrezen dat de verdwenen Anne Faber niet meer leeft. Toch zijn er ook gevallen bekend van jonge vrouwen en meisjes die na weken, of zelfs soms jaren, nog worden gevonden. Levend. Vorige maand nog werd in Minnesota (VS) Jasmine Block aangetroffen op straat. Ze had na een kidnap van 29 dagen weten te ontsnappen. 

Door Timo van der Eng

De vijftienjarige Jasmine Block uit Alexandria, Minnesota maakt op 8 augustus van dit jaar een boottochtje met buren. Aan het begin van de avond komt ze thuis. Ze heeft – zoals wel vaker – last van een migraine-aanval en gaat in haar pyjama op de bank liggen. Sarah, de moeder van Jasmine vertrekt om half elf ’s avonds naar een familielid die hulp nodig heeft. De oudere zus van Jasmine ligt dan al te slapen.

Paar schoenen

Als Sarah na korte tijd weer terug komt is Jasmine verdwenen. Haar sleutels, haar mobiele telefoon en haar portemonnee liggen nog gewoon in huis. Haar scooter staat in de schuur. Het enige opvallende: haar pyjamajasje ligt op de grond en er is een paar schoenen verdwenen. In de dagen nadat Sarah alarm heeft geslagen vinden er intensieve zoekacties plaats in de buurt van de woning van de familie. Helicopters hangen in de lucht, vrienden, familie en vrijwilligers kammen in samenwerking met de politie het terrein uit. Er worden overal posters opgehangen met het portret van de vermiste Jasmine. De raadselachtige vermissing is groot nieuws in de Amerikaanse media. Sarah maakt duidelijk dat haar dochter nooit zo maar weg zou lopen. Ze hebben in de familie een ijzersterke band. Maar de dagenlange zoekacties en de uitgebreide media-aandacht leveren niets op. Jasmine is spoorloos verdwenen. ‘We weten niet of Jasmine naar buiten is gegaan om verkoeling te zoeken en toen door iemand is meegenomen of dat iemand haar heeft overvallen in huis. We weten niet waar ze is’ vertelt een wanhopige moeder in een van de nieuwsshows.

Hert

In de middag van 5 september, 29 dagen na de verdwijning van Jasmine, rijdt Earl Melchert in zijn pick up truck naar huis, zo’n 25 kilometer van de woning van Jasmine. Als hij vlakbij zijn huis is, ziet hij plotseling iets opdoemen in een weiland. ‘Ik dacht eerst dat het een hert was, maar toen keek ik goed en zag dat het een meisje was. Ze was kletsnat’ aldus Melchert (links op de foto) later tijdens een persconferentie. ‘Toen zag ik ook wie het was, het vermiste meisje wier portret zo vaak op de televisie was geweest.’

Jasmine vertelt de verbouwereerde Melchert dat ze is ontsnapt aan haar drie kidnappers en een meertje heeft over gezwommen om zichzelf in veiligheid te brengen.  Kort nadat Melchert de politie heeft gebeld ziet Jasmine in de verte een van de kidnappers  in zijn auto voorbij rijden.

Vriend van de familie

Tegenover de politie doet Jasmine het hele verhaal uit de doeken. Op de avond van haar verdwijning was Thomas Barker (32), een vriend van de familie, langs geweest. Hij had haar gevraagd of ze hem kon helpen met zijn zoon die zich zou misdragen. Nadat Jasmine in de auto was gestapt merkte ze dat ze niet naar het huis van Barker reden, maar naar een mobile home in het plaatsje Carlos. In de stacaravan, waar zich ook een vriend van Barker bevond, de 31-jarige Joshua Holby, werd Jasmine vastgebonden en verkracht door Thomas Barker. Daarna werd ze in een grote kast opgesloten. De verkrachtingen gingen in de daaropvolgende dagen door. Ook werd ze mishandeld en verschillende keren met de dood bedreigd. Na 20 dagen gevangenschap had zich nog een derde man bij het gezelschap gevoegd: de 20-jarige Steven Powers. Ook hij maakte zich schuldig aan verkrachting van het jonge meisje.

Plunjezak

Gedurende de kidnap werd Jasmine regelmatig ondergebracht in een andere woning. Ze werd dan vervoerd in een plunjezak. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen uit een huisje bij een meer, toen de drie kidnappers voor het eerst gedrieën boodschappen gingen doen.

Jasmine heeft in de eerste uren na haar ontsnapping de politie goed kunnen helpen bij het opsporen van de verdachten. Politiechef Richard Wyffels noemde Jasmine ‘verbazingwekkend’ en ‘een ongelooflijke sterke, jonge vrouw.’

Earl Melchert heeft zijn beloning van 7000 dollar aan de familie Block geschonken.

Hieronder een interview met Jasmine:

https://www.youtube.com/watch?v=vSKq-Ehd_p8