Vermoedens wietkwekerij kloppen vaak niet

Tientallen inwoners van Eindhoven hebben de afgelopen jaren politie over de vloer gekregen omdat werd vermoed dat zij een wietkwekerij hadden. In werkelijkheid was dat helemaal niet zo. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Eindhoven, die het Eindhovens Dagblad heeft opgevraagd.

In 2016 was ruim zestig procent van de invallen onterecht. In 2014 en 2015 lag het aandeel onterechte controles zelfs op zeventig en tachtig procent.

Dit jaar ligt het percentage een stuk gunstiger, stelt de gemeente: tot nu toe is op acht van de tien adressen daadwerkelijk een kwekerij gevonden. Dat zou komen doordat agenten beter zijn geïnstrueerd.

De onterechte invallen zijn erg vervelend, omdat de bewoners iets uit te leggen hebben aan hun buurtgenoten. Er volgt vaak geen excuses van de politie, omdat die stelt een goede reden te hebben om te controleren.

Pas bij meerdere signalen wordt een controle uitgevoerd. Het gaat om een melding van een buurtbewoner, metingen van de electriciteit of warmte, dichtgeplakte ramen of een wietgeur.

Zie ook: Aantal invallen bij onschuldige burgers valt mee.