Vermoorde NL’er was veroordeeld (UPDATE)

De 40-jarige Nederlander die vorige week werd doodgeschoten in het Colombiaanse Baranquilla was in Nederland veroordeeld voor een moord in Nederhorst den Berg. Daar werd op 7 april 2006 in het Hilversumskanaal 27-jarige Spanjaard gevonden. Hij was met drie schoten in het hoofd geliquideerd. Haarlemmer José Antonio Gómez Domínguez, van Spaans-Nederlandse afkomst was hoofdverdachte in de zaak. 

Hilversumskanaal

Vorig jaar kreeg hij van de rechtbank in die zaak een straf van 15 jaar opgelegd. Hij was toen al op vrije voeten en in afwachting van zijn hoger beroep. In tegenstelling tot berichten in Colombiaanse media had hij zich niet gevestigd in Colombia, zo laat familie in Nederland weten.

Een inmiddels 44-jarige medeverdachte, ook uit Haarlem en Italiaan van oorsprong, werd vrijgesproken van de moord. Hij heeft wel verklaard samen met Gómez het lijk in het Hilversumskanaal te hebben gelegd. Ook vertelde hij dat zijn plaatsgenoot de Spanjaard zou hebben vermoord.

Anabolen

Het 27-jarige slachtoffer was de dag voor de moord samen met een compaan uit Spanje aangekomen om een partij anabolen op te halen. Volgens de rechtbank stond vast dat de twee verdachten de Spanjaard 's nachts met de auto hebben opgehaald. De Italiaan reed en de hoofdverdachte zou, nadat de Spanjaard in slaap was gevallen, hem van achter drie keer in het hoofd hebben geschoten. 

Motief

De zaak is opgelost toen de Italiaan in januari 2007 werd opgepakt en hij het hele verhaal tegenover de politie uit de doeken gedaan. Het motief van de moord zou volgens hem hebben gelegen in de moord op een neef van de hoofdverdachte in Spanje, zo was hem verteld. Justitie heeft daar geen aanwijzingen voor kunnen vinden, maar vermoedde een meningsverschil over geld.

Nadat Gómez in februari 2007 werd gearresteerd, zweeg hij. Later ontkende hij de moord. De twee mannen die daags na de moord de auto hebben laten verdwijnen en daar drieduizend euro voor kregen is een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Telefoongesprekken

De zaak deed in 2008 stof opwaaien toen door een fout 19 dvd's met telefoongesprekken, die waren opgenomen in de Bijlmerbajes met 1.900 uur aan gesprekken, bij de verdachten werd bezorgd. Daar waren ook gesprekken bij tussen gedetineerden en hun advocaten en andere vertrouwelijke gesprekken die vernietigd hadden moeten worden.

Lees het vonnis.

 

 

 

met drie schotwonden in zijn hoofd aangetroffen in het kanaal bij Nederhorst den Berg.