Vernietigende conclusie over Teeven-deal

De Commissie Oosting die de deal van Fred Teeven met drugscrimineel Cees H. heeft onderzocht heeft een vernietigend oordeel uitgesproken, zowel over de deal zelf als over de gang van zaken erna.

Toestemming

Er was voor de Staat meer voordelen te behalen geweest als het Openbaar Ministerie gewoon de ontnemingszaak tegen H. had voortgezet. De commissie zegt van het OM niet  helder te hebben gekregen waarom er enkel genoegen werd genomen met 750.000 gulden. Verder had Teeven nooit zonder toestemming beloften aan H. mogen doen over strafkorting. Evenmin was het toegestaan om zonder de Belastingdienst op de hoogte te stellen ruim 4,7 miljoen aan H. te retourneren.

Hier het rapport.

Bonnetje

Nadat Nieuwsuur berichtte over de zaak ontbrak het aan regie bij Justitie, aldus Oosting. Dat leidde ertoe dat zowel de minister als de staatssecretaris moesten opstappen. Het vertrek van minister Ivo Opstelten was niet nodig geweest, is de conclusie. Archieven van het OM waren onvoldoende toegankelijk terwijl Opstelten een advies van zijn ambtenaren om een onafhankelijk onderzoeker in te stellen negeerde. Oud-procureur-generaal Van Brummen slaagde er niet in het “bonnetje” te vinden maat het dook later toch nog op, waardoor de positie van Opstelten onhoudbaar werd.

Informant

Het is niet zeker of Cees H. in ruil voor zijn deal informatie heeft gegeven over zijn partner in crime Johan V. De Hakkelaar. Hij verstrekte wel informatie over andere grote strafzaken. De ontnemingszaak tegen H. mislukte; nadat de rechter een eerste vordering afwees werd de poging gestaakt. Vervolgens ging Teeven in gesprek met H.