Vernietigende karakterschets van Holleeder

Het verhoor van Astrid Holleeder in de Passage-zaak gaf een indruk van de beschuldigingen waar Willem Holleeder zich in zijn eigen zaak tegen moet gaan verdedigen. Ze bood een vernietigende karakterschets van haar broer.

Door @Wim van de Pol

Het extreme egocentrisme met psychopathische trekjes dat ze van Willem Holleeder schetste kan misschien de bewijskracht van overig bewijs tegen hem bij de rechtbank Amsterdam een laatste zetje overtuigingskracht geven. In hoeverre de rechtbank vindt dat haar verhaal feitelijke bewijskracht geeft over de verdenking van vijf moorden en een paar moordaanslagen is af te wachten.

Schaakspel

Haar verhaal is een triest beeld van een familie die geheel instrumenteel werd gemaakt voor de oneindige zelfzuchtigheid van een man die alleen in zichzelf en zijn eigen belang is geïnteresseerd, en kennelijk geen schuldgevoel kent.

Hij zei: het is één groot schaakspel. Als je alle pionnen je aan kant krijgt kan je niks gebeuren. (…) Mijn broer kan iemand als bruikbaar zien maar kent geen hiërarchie. Als hij met je omgaat is dat een manier om weer boven te liggen.

Argwanend

Zijn zus Sonja, zijn moeder, zijn vriendinnen en Astrid moesten voortdurend opdraven om hem te verzorgen, te adviseren en van dienst te zijn. Astrid Holleeder zei zich te schamen voor de situatie. Tegenover haar bleef hij tegelijkertijd zo argwanend dat ze hem geen vraag durfde te stellen uit angst dat hij erachter zou komen dat ze met de politie sprak:

Mijn broer vindt het heel gewoon om mij even af te tasten. Controle is geen wantrouwen. Hij ging even mijn huis door. Hij keek in mijn zakken.

Zoontje

Holleeder zei volgens haar geld gegeven te hebben aan een middle man die de schutter zou hebben betaald voor de moord op zijn ex-gabber Cor van Hout. Ze heeft geen twijfel:

Hij had de wens. Hij heeft besloten. Hij heeft de opdracht gegeven. Hij heeft betaald. Dat hij zijn neefje vasthoudt…

Ze maakte de zin door opwellende tranen niet af. Ze bedoelde waarschijnlijk dat haar broer de vader van het neefje had laten doodschieten. Ook zou hij zijn eigen zus, de echtgenote van Van Hout, hebben bedreigd met de dood.

Het gegeven dat hij een bron had in het kamp van Kees Houtman en dat hij wist dat George van Kleef doodgeschoten zou worden, en niets deed, maakte haar eveneens emotioneel:

Hij had George van Kleef kunnen waarschuwen. Zijn vriend. Hij had een zoontje. Ik snap het niet. Het is niet nodig. Als je zo’n jochie ziet op de begrafenis. Waar doe je het voor? Om je bron te beschermen? Als je een vriend ben moet je ook een vriend zijn. Het zijn criminelen onder mekaar kan je dan wel zeggen, maar het is niet nodig.

Kaakslag

Ze waarschuwde Peter de Vries voor Holleeder:

Wim zei dat Peter niet mocht graven naar de moord Cor van Hout. Ik heb toen Peter gewaarschuwd.

Ze probeerde Danny K. en Dick Vrij te waarschuwen, nadat Holleeder een gebroken kaak geslagen was door Vrij. Tegen de advocaat van Danny K. had ze gezegd: ‘Hij vergeet die kaakslag niet.’

Als ik weer wat verdiend heb doe ik die Danny en doe ik die Dickie,

Had hij volgens zijn zus gezegd.

Schutters

Na zijn vrijlating in 2012 had hij volgens Astrid Holleeder geen mensen meer, en daarom was hij beducht voor Danny K. (‘Hij stond alleen, hij had niemand meer over’.) Hij probeerde ‘schuttertjes’ om zich heen te verzamelen, volgens zijn zus, zoals de geliquideerde Lucas Boom (foto rechts) met wie hij ook ‘in de handel’ zou zijn gestapt.

Dreiging

‘Heeft hij nu nog mensen die een dreiging kunnen zijn voor u?’, vroeg de oudste raadsheer.

Ik hoop dat iedereen nu weet: hij heeft geen vrienden. Ik denk niet dat hij op dit moment beschikt over vrienden of mensen. Maar je weet het nooit bij hem. (…) Hij gaat op alle manieren proberen om mij stuk te maken, maar hij kan me niet meer stuk maken want ik ben al alles kwijt. (…) Als ik levenslang krijg pleeg ik zelfmoord, heeft hij gezegd. Maar dat is niet waar, hij gaat eerst ons vermoorden.

Dinsdagochtend hoort het Amsterdamse gerechtshof in de beveiligde rechtszaal op Schiphol Sonja Holleeder, de weduwe van Cor van Hout, en daarna Sandra Den Hartog, de ex van Sam Klepper.

Zie ook:

Het ‘conflict’ tussen Soerel en Holleeder (UPDATE)

Astrid Holleeder was ‘ziek’ van praten met justitie (UPDATE)

Alle berichten over de zaak.