Veroordeeld voor poging doodrijden met auto

De rechtbank Arnhem heeft een 35-jarige Arnhemmer tot drie jaar cel, waarvan acht voorwaardelijk, veroordeeld voor onder meer poging tot doodrijden van mensen. Met een verduisterde auto reed hij op 24 juni 2016 tweemaal met verhoogde snelheid op iemand in.

Stopteken

In de daaropvolgende nacht probeerde hij ook een politieagent die hem een stopteken gaf aan te rijden. Diens dienstfiets werd vol geraakt, de agent kon de auto maar net ontwijken. Kort daarna – nadat de auto was weggesleept – heeft hij de auto van het terrein van het wegsleepbedrijf gestolen.

Bij zijn uiteindelijke aanhouding liep één agent lichamelijk letsel op. De man is ook veroordeeld voor opzetheling, diefstal, wederspannigheid en het beledigen van politieagenten.

Opzet

De officier van justitie vond dat bij het – met de auto –  proberen in te rijden op de personen sprake was van tweemaal een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en eiste 24 maanden. Maar de rechtbank vond dat zelfs sprake was geweest van tweemaal een poging tot doodslag. De opzet van de man was volgens de rechtbank op zijn minst in voorwaardelijke zin gericht op het overlijden van zijn slachtoffers. De man nam de kans voor lief dat de slachtoffers zouden kunnen overlijden, aldus de rechtbank.

De rechtbank legde ook een voorwaardelijke rijontzegging van 3 jaar op die zal ingaan vanaf het moment dat hij uit de gevangenis komt. De Arnhemmer moet in totaal ruim 1.650 euro aan drie slachtoffers betalen.