De moordenaar en de tbs

Waarom wordt iemand een moordenaar? Is het zo dat een mens soms het verschil tussen goed en kwaad uit het oog verliest? Of heeft de dood in hedendaagse maatschappij zijn betekenis verloren? Na het lezen van het boek ‘Veroordeeld’ waarin Humphrey Ludwig vertelt hoe koelbloedig hij zijn vriendin vermoordde blijf ik nog steeds het antwoord schuldig.

Door Seda Beyik

Luwdig vertelt zijn levensloop en hoe hij een aantal jaren in gevangenissen en tbs-klinieken heeft doorgebracht.

Humphrey komt uit een middenklasse gezin en leeft in zijn jeugd samen met zijn ouders en een zus. Zijn vader was beroepssoldaat en en had veel gezag en zeggenschap over Humphrey. Humphrey is dan ook echt een vaderskindje. Jammer genoeg overlijdt vader Ludwig op jonge leeftijd na een plotselinge hoofdpijn.

Na zijn dood komt Humphrey in een wereld terecht waar alcohol, geweld en feesten centraal staan. Zo ontmoet hij op een feest Anita met wie hij later gaat trouwen. De relatie van het tweetal bestaat uit heel veel geweld en seks. Ze bedreigen elkaar continu met de dood dat vaak gepaard gaat met geweld. Ze slaan elkaar net niet de hersenen uit het hoofd.

Op zeker moment is Humphrey de bedreigingen en het geweld van Anita zat en wil hij zijn relatie redden. Hij gaat in therapie bij een psychiater om erover te praten, maar het onderlinge geweld houdt maar niet op. Integendeel, Anita wordt alsmaar agressiever en gaat ook nog vreemd met collega’s.

Zo geeft ze op een dag toe dat ze een zo nu en dan ging daten met een van haar mannelijke collega’s die Joep heet. Ook als Humphrey dat hoort doet hij van alles om het met Anita weer goed te maken. Zo spreekt hij zelfs een keer met Joep af. Zijn moeite is tevergeefs en Humphrey beslist wraak te nemen.

Hij heeft er genoeg van en besluit haar te vermoorden, op een gruwelijke wijze. Hij komt in gevangenissen terecht, waaronder in de Bijlmerbajes in Amsterdam. Zijn mede-gedetineerden bewonderen hem, hij heeft volgens hen een goede keuze gemaakt om Anita te vermoorden.

Na het uitzitten van zijn straf komt hij in tbs-kliniek Mesdag in Groningen. Hij beschrijft in zijn boek heel duidelijk dat het hele tbs-systeem lang niet dat is wat buitenstaanders voor ogen hebben. Het doel van tbs is om weer veilig terug te keren in de maatschappij en om dat daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken is een goede behandeling noodzakelijk.

Maar die is volgens Humphrey in een tbs-kliniek ver te zoeken. De behandelingen van de sociotherapeuten kunnen als volgt worden samengevat: als een therapeut je mag, dan komt je snel uit de kliniek, mag men je niet, dan heb je simpelweg pech.

En wat je vooral niet moet doen: opkomen voor je zelf. Gewoon de hele dag ja knikken tegen alles, alles naar de zin maken van de therapeuten, en wie weet kom je er een keer uit. Maar dat is dan ook nog niet zeker.

Tijdens zijn verblijf in de Mesdag-kliniek ontmoet hij sociotherapeut Marina, met wie hij een ongelijkwaardige relatie krijgt. Marina doet er alles aan om de aandacht van Humphrey naar haar toe te trekken, maar hij vindt haar lelijk. Zo lelijk dat hij zich schaamt als hij tijdens een proefverlof met haar op straat moet lopen. Toch neemt hij haar mee naar het huis van zijn moeder en probeert er een leuke dag van te maken.

Na zijn proefverlof ontstaat er een bizarre situatie. Humphrey wordt door het hoofd van de Mesdag-kliniek geroepen en daar blijkt dat Marina met allerlei leugens hem zwart probeert te maken. Zo heeft zij aangegeven dat tijdens het verlof Humphrey haar heeft bedreigd en zij alles heeft gedaan wat hij heeft gevraagd.

Humphrey stond machteloos tegenover alle leugens. Het ergste van alles vond hij dat zonder enig onderzoek Marina in het gelijk werd gesteld. Om zich tegen alle leugens te verzetten benaderd hij op een gegeven moment de media en verteld de situatie.

De Mesdagkliniek was absoluut niet blij met alle aandacht van diverse journalisten en besluit hem over te plaatsen naar een andere kliniek in Utrecht, de kliniek Meijers Instituut. Al gauw blijkt dat de tbs-oplegging van Humphrey veel eerder opgeheven had moeten worden en dat hij al die tijd voor niets in de Mesdagkliniek ‘vergezeld’ van Marina verbleven heeft. Niet veel later komt Humphrey op vrije voeten.


Veroordeeld.
Humphrey Ludwig