Veroordeelde agent niet geschorst

De agent (30) uit Kerkrade die is veroordeeld voor een poging tot doodslag is niet geschorst door de politie. De agent is niet aan het werk, maar dat komt omdat hij tijd nodig heeft om het voorval te verwerken en met zijn gezin te zijn. De politietop heeft al aangekondigd de veroordeling tot de allerhoogste instantie aan te vechten.

De agent schoot als lid van een aanhoudingseenheid in augustus 2013 op een auto waarin een verdachte van een ramkraak zat. De bijrijder raakte daardoor zwaargewond. De verdachte beweert dat de auto op de agenten inreed, maar volgens de rechter reed de auto veel te langzaam om een gevaar te vormen. De agent handelde daarom ‘buitenproportioneel en ondoordacht’, en werd veroordeeld tot twee jaar cel.

Politiechef Gery Veldhuis zegt tegen de Limburgse zender L1 dat er desondanks geen aanleiding is om de agent te schorsen. Zowel de verdachte als het OM heeft hoger beroep aangetekend, en de uitspraak is dus niet onherroepelijk. Veldhuis stelt dat hij zelf twee jaar geleden, toen het incident zich voordeed, naar de casus heeft gekeken. Hij vond toen dat er wel kritiek op het handelen van de agent kon worden geuit, maar hij vond dat hem niets te verwijten viel.