Veroordeelde moordenaar opgepakt (UPDATE)

Een van de moordenaars van de Colombiaan Dagoberto Rodriguez (foto links) is aangehouden. De man was veroordeeld tot 14 jaar wegens medeplichtigheid aan de moord door de Rotterdamse rechtbank, waarbij het lichaam van Rodriguez in een kliko werd gedumpt. De 27-jarige man werd in juni aangehouden bij een controle van een auto.

De gearresteerde man was een van de vier mensen die terecht stond voor de moord op de Colombiaan wiens lijk in 2014 aan de Nieuwe Waterweg werd gevonden. Eind mei van dit jaar veroordeelde de rechtbank in Rotterdam de man tot een straf van 14 jaar voor onder andere het medeplegen van de moord. Zijn advocaat Inez Weski tegen Crimesite: ‘Hij was niet voortvluchtig en gewoon in Rotterdam aangehouden nadat de rechtbank bij vonnis zijn gevangenneming had gevorderd. Er was geen oproep of duidelijkheid gegeven over waar hij zich moest melden.’

De andere verdachten kregen straffen van 16, 13 en 2 jaar cel en zaten al vast toen de veroordeling werd uitgesproken. Alle verdachten zijn in beroep gegaan.

Vermissing

De 58-jarige Dagoberto uit Capelle aan den IJssel verdween op 2 augustus 2014. Hij woonde al tien jaar in Nederland maar had vrijwel elke dag contact met zijn familie. Die deed aangifte van zijn vermissing. De Colombiaan had een conflict over drugs met een groep landgenoten.

Kliko

De politie startte een uitgebreid onderzoek en dit leidde tot aanhoudingen en een zoeking in het ’t Vlaardingse Oeverbos in oktober. Daar werd in het water het lijk van de man gevonden. Het lijk bleek een aantal dagen in een loods in Vlaardingen te hebben gelegen, en een dag later is een  gehuurde bestelbus gebruikt om materiaal te halen in een bouwmarkt om het lichaam mee te verzwaren.

Op de avond van 7 augustus is door twee mannen een poging gedaan om de kliko met daarin het lichaam te dumpen in het Lickebaertbos bij Vlaardingen. Het was op dat moment te druk, waardoor het plan niet doorging. De volgende ochtend werd de kliko alsnog gedumpt.

Aangehouden

De voortvluchtige verdachte werd vorige maand staande gehouden bij een verkeerscontrole. Hij gaf zijn rijbewijs af, maar ging er vervolgens vandoor. De politie raakte hem kwijt maar vond hem even verderop in de buurt van zijn auto, die kapot was gereden. Wanneer de zaak door het gerechtshof in Den Haag wordt behandeld, is nog niet bekend.

Zie ook:

Verdachte van moord op Colombiaan vrij

Rotterdammer aangehouden in Kliko-zaak

Nieuwe aanhoudingen in Kliko-moord

Colombiaan werd vermoord om drugs

Verdachte vast in zaak vermiste Colombiaan

Met stenen verzwaard lichaam Colombiaan opgedoken