‘Hamza B. veroordeeld door valse verklaring’

Hamza B., die in Marokko is veroordeeld voor de liquidaties in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, is onder meer veroordeeld op basis van een verklaring die nooit is afgelegd. In het vonnis staat dat Benaouf A. zegt dat hij Hamza B. heeft herkend, maar A. heeft alleen gezegd Anouar B. te hebben gezien.

Dat meldt De Telegraaf donderdag. Het OM meldt donderdag in een zitting tegen drie andere verdachten dat Benaouf A. geen andere verklaring heeft afgelegd voor de zaak tegen Hamza B.

B. werd in Marokko tot 20 jaar celstraf veroordeeld. Hij werd in de zomer van 2013 op het vliegveld van Tanger gearresteerd. Omdat Marokko geen onderdanen uitlevert, werd hij op verzoek van de Nederlandse justitie in Marokko vervolgd.

‘In shock’

Bénédicte Ficq, die ook advocate is van verdachte Adil A., zegt ‘in shock’ te zijn nu blijkt dat de veroordeling van B. is gebaseerd op een verklaring die niet bestaat. ‘Onbegrijpelijk dat Nederland de strafvervolging van iemand overdraagt zonder garanties op een eerlijk proces’, zegt zij in de krant.

Bij de liquidatie in de Staatsliedenbuurt kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Bij de aanslag werden onder andere kalasjnikovs gebruikt. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen.

In Nederland loopt de rechtszaak tegen drie andere verdachten. Tegen Adil A. en Anouar B. is levenslang geëist. Volgens het OM staat vast dat zij de liquidatie mede hebben gepleegd. Ook houdt het OM het duo verantwoordelijk voor ook drie pogingen tot moord, op twee motoragenten van de politie en Benaouf A. Tegen de derde verdachte Stefan S. eiste justitie vrijspraak.