Veroordeling voor lekken politieinformatie

Het Amsterdamse gerechtshof heeft maandag voormalig landelijk rechercheur Jacques K. veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Het gerechtshof acht het aannemelijk dat K. informatie via een medeverdachte aan zijn advocaat Nico Meijering zou hebben gelekt.

Wiethokken

K. had door de jaren heen incidenteel contact met medeverdachte en oud-collega Hans van E., die aan het begin van de jaren negentig ontslagen werd bij de politie. Deze kreeg 104 dagen cel opgelegd omdat hij contact had met Dino Soerel en wiethokken verzorgde. De gehele zaak was eerst door het gerechtshof niet ontvankelijk verklaard omdat een gebruikte afluistermethode niet juist zou zijn toegepast. De Hoge Raad was het daarmee niet eens en verwees de zaak terug.

Mink Kok

De omstreden afluistermethode leverde geen bewijs op. Maar niettemin vindt het hof dat is bewezen dat K. geheime informatie over Mink Kok heeft gelekt naar Meijering. Belangrijkste bewijs daarvoor is een val die werd opgezet tegen K. Hij moest een envelop naar een collega brengen. Hij maakte deze envelop open en las een papiertje met fake-informatie over Mink Kok.

De Pet

Over K. werd gezegd dat hij ‘de Pet’ was – een belangrijk lek in de politieorganisatie, die de groep rond Willem Holleeder en Dino Soerel jarenlang stelselmatig zou hebben voorzien van vertrouwelijke gegevens. Het enige bewijs is nu die envelop, waarover niet bewezen is dat de informatie ook werkelijk naar Meijering of Kok is gegaan.

Cassatie

Advocaat Nico Meijering laat weten dat hij opnieuw in cassatie gaat bij de Hoge Raad: ‘Ik word er niet warm of koud van. Ze hebben onze cliënten destijds neergezet als de zogeheten Pet en als informatiemakelaar. Ze zouden jaren lang vermeend grote criminelen van informatie hebben voorzien tegen grote geldbedragen. Van die verwijten is helemaal niets meer over gebleven, anders dan slechts een incident waarbij niet eens sprake is geweest van informatie die naar vermeend criminelen is weggelopen. Ook het verwijt van lekken naar de Hells Angels in niet bewezen verklaard.’

Schouders

Als het scenario dat het hof aannemelijk acht waar is dan zou Nico Meijering ook geïmpliceerd zijn in het criminele handelen van K. maar ook daarover haalt Meijering zijn schouders op: ‘We zullen zien of deze vaststelling na cassatie ook nog overeind blijft. En als het zo zou zijn geweest dat er informatie bij mij terecht is gekomen? Dat is mij al tientallen malen in mijn advocatenleven gebeurd. So what, u krijgt toch ook als journalist allerhande informatie?’

Soerel

In hoeverre het door het hof geconstateerde lekken van K. stelselmatig was is de vraag. Geen van de grote informatielekken die rond de eeuwwisseling bij de Amsterdamse politie optraden is met de zaak van K. opgelost. Meijering: ‘Ik vind het belangrijkste in de zaak dat het OM kennelijk nog steeds geen oplossing heeft kunnen bieden voor het vermeend grote lek: “de Pet”. Die loopt kennelijk nog steeds los.
Eerdere berichten over Jacques K.