Veroordeling moord Henk Peters definitief

De veroordeling in de moordzaak van hobbyfotograaf Henk Peters is definitief. Dat heeft de hoge raad dinsdag bepaald. De 44-jarige Frans J. werd twee jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar voor de moord. In eerste aanleg werd hij nog vrijgesproken. Het lichaam van het slachtoffer is nooit gevonden.

Het gerechtshof acht bewezen dat J. Henk Peters met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht en het lichaam van het slachtoffer heeft weggewerkt. Hij zou dat gedaan hebben om 'geldelijk gewin'. J. was uit op de auto van het slachtoffer, aldus het hof twee jaar geleden.

De zwakbegaafde Henk Peters uit Doorwerth verdween in 2009 nadat hij in Arnhem nog wat foto's had gemaakt in de binnenstad. Zijn lichaam is nooit gevonden. Frans J. is eerder vrijgesproken door de rechtbank. J, werd in hoger beroep alsnog veroordeeld tot 18 jaar cel. Hij ging in cassatie, maar volgens de hoge raad hoeft de zaak niet terug naar het hof.

In cassatie klaagt J. over fouten die zijn gemaakt in de verslaglegging van het verhoor in het proces-verbaal. Daar stond iets anders in dan wat hij had gezegd. Deze fouten hadden er volgens hem toe moeten leiden dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk werd verklaard in de vervolging.