Veroordeling Paarlberg definitief

Zakenman Jan Dirk Paarlberg moet definitief vier jaar gevangenisstraf uit gaan zitten. De Hoge Raad heeft zijn cassatieverzoek tegen zijn veroordeling dinsdag verworpen. Paarlberg is in mei 2012 door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld voor het witwassen van 17 miljoen euro voor Willem Holleeder. Holleeder werd eerder veroordeeld voor afpersing van de vermoorde vastgoedondernemer Willem Endstra.

Ontvlechting

Paarlberg betoogde dat de betalingen van Endstra stoelden op legitieme basis en voorvloeiden uit de ontvlechting van een gemeenschappelijke investering in de jachthaven van IJmuiden. Het gerechtshof oordeelde echter dat Paarlberg afpersing van Endstra faciliteerde door namens Holleeder geld te incasseren. Niettemin is nooit vastgesteld dat Holleeder inderdaad dat geld ontving, noch dat Holleeder en Paarlberg elkaar kenden.

De Hoge Raad oordeelt dat Paarlberg's advocaten geen nieuwe feiten hebben aangevoerd op grond waarvan het oordeel van het gerechtshof moet worden herzien. Daarom moet Paarlberg, die het arrest in vrijheid kon afwachten, nu echt de cel in.

In maart 2013 besloot de rechtbank dat Paarlberg ook 25,7 miljoen euro aan de staat moet terugbetalen. Daar is in verdisconteerd de 17,5 miljoen die Holleeder van Endstra afperste. Holleeder moet dat bedrag eveneens betalen.

Alle berichten over Paarlberg.