Veroordelingen afpersing MC-leden

Twee mannen hebben van de rechtbank in Assen een celstraf van tien maanden gekregen en een andere achttien maanden voor een afpersing en een poging daartoe. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om twee leden van MC Satudarah en een neef van één van hen. Het vonnis is hoger dan de eis. De officier had deels voorwaardelijke celstraffen opgelegd maar de rechtbank ziet daar niets in.

Jas

In februari vorig jaar kreeg een ondernemer uit Roden bezoek van Satudarah-lid J.T. (30) en zijn even oude neef B.T. uit Groningen. Bij het bezoek droeg J.T. een Satudarah-jas. Hij vertelde de ondernemer dat hij 10.000 euro moest betalen, omdat hij de naam van Satudarah ten onrechte zou hebben genoemd. Anders zouden er dertig clubleden 'langskomen'. De man gaf al het geld dat hij op dat moment in huis had: 500 euro.

Vingers

Twee weken later stond B.T. opnieuw aan de deur met de 33-jarige G.D. uit Groningen, die ook gehuld was in Satudarah-kleding. D. dreigde de vingers van het slachtoffer af te knippen als hij niet snel over de brug kwam maar de ondernemer had geen geld in huis. Nadat de ondernemer bij toenmalig Satudarah-leider Henk Kuipers vergeefs om opheldering had gevraagd, stapte de ondernemer naar de politie.

Omdat B.T. wordt veroordeeld voor twee afpersingen en krijgt de hoogste straf. De verdachten hebben ontkend dat ze hebben willen afpersen.