Versnippering in de wereld van de MC’s

Het aantal leden van “criminele” motorclubs neemt niet verder toe. Dat staat in een rapport over de zogeheten outlaw motorcycle gangs (OMG’s) van het ministerie van Justitie. Hoe dat komt is de vraag.

Suportclubs

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie schrijft dit toe aan de harde aanpak van motorbendes door de overheid en bijvoorbeeld de pogingen om MC’s bij de civiele rechter te verbieden.

Het is ook mogelijk dat mensen zich in toenemende mate bij (nieuwe) supportclubs of brotherhoods aanmelden. Misschien omdat die (nog) niet in beeld zijn bij de politie of omdat de overheid werkt aan een verbod van bepaalde clubs. Het staat in ieder geval wel vast dat er een flinke toename is van supportclubs en dat er een versnippering gaande is in de MC-wereld, aldus het rapport. De nieuwe clubs verdwijnen ook vaak weer snel.

Ambtenaren

De overheid slaagt er maar moeilijk in ambtenaren die bij “criminele” motorclubs lid zijn te weren, zo staat ook in het rapport. Er zijn nu 50 leden van wat de overheid OMG’s noemt werkzaam bij de overheid, waarvan 27 bij defensie. In twee gevallen is het in 2017 gelukt om ambtenaren te ontslaan. Met de 50 personen zijn gesprekken gevoerd waarin wordt aangedrongen op gesprek. Juridische mogelijkheden en argumenten zijn er doorgaans niet te vinden.