Veertien jaar voor poging moord

De 48-jarige Haarlemmer Salih K. is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot 14 jaar cel. In 2009 sloeg K. zijn dochter in een kelder met een hamer en zaklamp en liet het nog levende meisje zakken in een ondergrondse put. Voorafgaand aan deze wrede daad heeft hij haar vijf maanden seksueel misbruikt. Eerder legde de rechtbank K. eveneens een straf van 14 jaar op. Het Openbaar Ministerie eiste een hogere straf van 18 jaar en ging in hoger beroep.

 Het hof gaat ervan uit dat de vader in de veronderstelling was dat zijn dochter was overleden nadat hij haar keel had dichtgeknepen en haar meerdere malen met een hamer en een zaklamp had geslagen.

Het hof acht, in tegenstelling tot de rechtbank, dus niet bewezen dat K. zijn dochter nog probeerde te vermoorden toen hij haar in een plastic zak stopte en liet neerdalen in een vetput. Hij heeft zich toen immers willen ontdoen van het vermeende dode lichaam.

Wat K. als laatste met zijn dochter heeft gedaan weegt wel mee in de ernst van het misdrijf.

Ook de ernstige verwondingen die het meisje opliep bij haar pogingen om zich te bevrijden uit de put komen voor rekening van haar vader. Het hof acht K. daarnaast volledig toerekeningsvatbaar.

Zie ook:

OM: 18 jaar voor moordpoging dochter