Vervelende benamingen als loktelefoontje

‘Na lange tijd afwezig te zijn geweest, was verdachte Mevr. Chai Pin ‘Pinny’ S. weer eens aanwezig in de Bunker te Osdorp. Dit maal geflankeerd door haar twee nieuwe advocaten, Mr. Stein Franken en Mr. Chrisje Zuur van kantoor Franken, Zuur, Van Baarlen, Van Kampen, Advocaten. We kennen dit team onder meer als de advocaten van Willem Holleeder in zijn Hoger Beroep.’ Dat schrijft Bondtehond.

‘De reden waarom Pinny S. opnieuw van advocaat heeft gewisseld, werden verder geen mededelingen over gedaan.

De raadslieden deden tijdens hun eerste zitting in de zaak van Pinny S. meteen een verzoek tot opheffing voorlopige hechtenis.

Pinny S. verblijft intussen (totaal) al meer dan 3 jaar in voorlopige hechtenis op verdenking van uitlokking van de moord op Tonny van Maurik, de Amsterdamse sportschoolhouder die op 19 april 1993 bij het Altea-hotel werd geliquideerd in zijn Fort Escort. Dit terwijl zij in de jaren ’90 al eerder was gearresteerd, echter weer in vrijheid werd gesteld en in ’97 een kennisgeving van niet verdere vervolging kreeg.

S. kwam destijds als verdachte in beeld door de verklaring van ene Karin Swager, een inmiddels overleden oud collega prostituee van Pinny. Deze verklaarde dat zij door Pinny S. gevraagd zou zijn of zij iemand wist die Tonny van Maurik dood kon schieten. Als tweede pijler waarop de verdenkingen zijn gebaseerd, is het telecommunicatie-onderzoek, waaruit contacten tussen S. en Van Maurik zijn afgeleid, alsmede met telefoonnummers die toegeschreven werden aan Moppie R., Jesse R. en Freek Stevens.

Pas in 2008, zo’n 10 jaar later dus, wordt het onderzoek heropend op basis van de verklaringen van Peter La S. De kroongetuige in Passage noemde de naam van Pinny S. echter niet. Hij had juist van Jesse Remmers begrepen dat Henk Rommy degene is geweest die opdracht tot liquidatie van Van Maurik had gegeven. Het OM heeft tot op heden groot gewicht toegekend aan de verklaringen van La S. Dat maakt het vreemd dat het OM een ontlastende verklaring nu toch als belastend kenmerkt. Pinny S. komt namelijk opnieuw als verdachte in beeld. Ditmaal in het nieuwe onderzoek Opa. (…)’

Lees verder Bondtehond.