Vervoer gevangenen faalt

Jaarlijks worden 800 rechtszaken uitgesteld doordat gevangenen te laat of niet bij de rechtbank worden afgeleverd. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag.

In 2018 werd 754 keer een rechtszaak uitgesteld omdat de verdachte niet of niet op tijd verscheen op de zitting. In 266 gevallen kwam dit doordat de Dienst Vervoer & Ondersteuning, verantwoordelijk voor het vervoer van verdachten vanuit hechtenis/detentie naar de rechtbank, te laat was. En in 488 gevallen vergat het Openbaar Ministerie om vervoer aan te vragen voor de verdachte waardoor de rechtszaak uitgesteld moest worden, zo blijkt uit de gegevens van EenVandaag.

Genoegdoening

Voor alle betrokkenen is dat vervelend. Niet alleen voor verdachten die langer moeten wachten op de afronding van hun strafzaak, maar ook voor slachtoffers en nabestaanden die genoegdoening willen. Ook komt het voor dat verdachten op vrije voeten worden gesteld omdat ze niet langer in voorlopige hechtenis gehouden mogen worden. Daar komt bij: rechtbanken kampen met overvolle agenda’s waardoor uitstel van een zitting zomaar een half jaar tot een jaar vertraging op kan leveren.

Dienst vertraging en oponthoud

De Dienst Vervoer & Ondersteuning, wordt ook vaak de Dienst Vertraging & Oponthoud genoemd. Toch is vertraging niet altijd de schuld van de DV&O. Het komt voor dat gedetineerden niet klaar staan voor transport waardoor het langer duurt. 

(Foto: EenVandaag)