Vervolg rechtszaak dodelijke ripdeal Ossendrecht

Op maandag 13 mei gaat in de rechtbank in Breda de rechtszaak verder tegen negen verdachten die terechtstaan vanwege de dodelijke ripdeal op de Turkse Ulas Iskar (37). Hij werd op 16 februari 2016 in een woning aan de Burgemeester van Gilshof in Ossendrecht doodgeschoten. In het pand werd een wietkwekerij gevonden.

Drie kogels

Iskar was waarschijnlijk in het pand om de wietkwekerij te bewaken. De verdachten reden vanuit de regio Rotterdam met meerdere auto’s naar Ossendrecht en hebben daar waarschijnlijk een poos heen en weer gereden voor de woning. Drie verdachten zijn in het zwart gekleed en met capuchon over het hoofd de woning binnengedrongen met een koevoet. Toen zij (mogelijk onverwacht) op Iskar stuitten vuurde één van hen met een pistool drie kogels op hem af.

Eerdere rippoging

Rond 1.30 hoorden buurtbewoners schoten, waarna ze vervolgens acht mannen het huis zagen verlaten die in auto’s wegreden. Ze noteerden kentekens en alarmeerden de politie. Omwonenden wisten al dat er wiet in de woning werd geteeld. Begin 2016 was er ook al een poging gedaan om wiet in het pand te rippen.

Binnen vond de politie het lichaam van Ulas Iskar en een wietkwekerij. Diezelfde nacht werd aan de hand van de kentekens een verdachte opgepakt. Justitie wees in eerste instantie vier mannen aan als verdachten: de Bulgaren Stefan S. en Metin M., hun chauffeur en de inmiddels 33-jarige Marokkaan Karim C. uit Nijmegen. Metim M. werd nog voor het proces vrijgelaten. Ook een 33-jarige vrouw uit Bergen op Zoom werd vrijgelaten.

Dubbele liquidatie

Mogelijk waren ook de twee Marokkaanse broers Othman (32) en Najim Echargui (33) bij de ripdeal betrokken. Zij zouden die avond de auto van hun neef Karim C. hebben geleend en in die auto lag een koevoet. Op de koevoet waarmee de daders het pand binnenkwamen, werd dna gevonden van Karim C., die desondanks in april 2018 werd vrijgelaten. Op 9 mei 2016 werden de broers Echargui geliquideerd in het Nijmeegse café Istanbul. De Nijmeegse broers Björn en Gjordan D. werden vorig jaar voor die dubbele liquidatie veroordeeld tot vijftien en zestien jaar celstraf.

Vrijgelaten

Op 1 oktober 2018 kwamen vier verdachte Bulgaren op vrije voeten voor de doodslag op Ulas Iskar. Alleen een vijfde Bulgaar die toen net was opgepakt, bleef nog langer vastzitten omdat zijn rol nog moest worden onderzocht.

Ulas Iskar werd omschreven als een nette Turkse man uit Bergen op Zoom die een teruggetrokken leven leidde. Hij voetbalde bij de plaatselijke voetbalclub sv Dosko en reed in een dure Golf GTI.

De zitting tegen de negen verdachten in Breda vindt plaats over meerdere dagen.