‘Verwarde dader vaker gedwongen opnemen’

De rechter moet psychisch gestoorde mensen die strafbare feiten plegen, vaker gedwongen laten opnemen. Op die manier kan ze beter hulp worden geboden. Dat stelt de vakbond FNV.

Gevaar

De rechter neemt niet altijd de juiste beslissing over de mogelijke gedwongen opname van mensen die een gevaar blijken te zijn voor zichzelf of hun omgeving. Dat zegt een FNV-woordvoerder dit weekeinde tegen het nieuws van de Amsterdamse stadszender AT5. ‘Soms is het eigenlijk niet goed dat iemand terugkeert in de maatschappij.’

Gedwongen

Uit cijfers blijk dat in Nederland jaarlijks ruim 26.000 mensen gedwongen worden opgenomen. Volgens AT5 is dat in tien procent van de gevallen in Amsterdam. De FNV denkt dat veel van deze mensen te lang thuis blijven wonen, waardoor hun problematiek zich onnodig verergert: ‘Uiteindelijk krijgen mensen geen behandeling, terwijl dat wel zeer gewenst is.’ De FNV pleit ervoor dat eerder wordt gebruikgemaakt van de expertise van een professional. ‘Dat gebeurt niet genoeg, terwijl ons rechtssysteem hiervoor wel de ruimte biedt’, aldus de vakbond.

Mes in de hand

AT5 deed vorige week zaterdag nog melding van een gewapende aanhouding door de politie van een verwarde man, die op straat een kampvuur had gemaakt en met een mes in zijn handen stond. Omdat de man in eerste instantie niet mee wilde werken aan zijn aanhouding, moesten de agenten hun pistool trekken. Daarna kon hij wel worden gearresteerd, waarna is bekeken welke hulp hij nodig had.