Verwarde personen voortaan geregistreerd

Verwarde mensen die een gevaar voor de samenleving kunnen opleveren krijgen een kenmerk in alle computersystemen van politie, Openbaar Ministerie en hulpverlening. Zo kunnen ambtenaren snel ingrijpen als dat geboden is en raken dergelijke probleemgevallen niet meer uit zicht.

Tegen zijn wil

Dat staat in een brief die de minister van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is één van de maatregelen die Justitie neemt na de kritiek van de Commissie-Hoekstra over de gang van zaken rond de moordenaar van oud-minister Els Borst. Deze Bart van U., die schizofreen was, doodde naast Borst eerder ook al zijn zus. Hij was tegen zijn wil op vrije voeten omdat geen enkele instantie hem insloot.

Een verwarde persoon zal voortaan altijd een signalering en dus extra aandacht krijgen, zodat een beslissing over bijvoorbeeld een ten uitvoerlegging van een straf of een gedwongen opname niet meer in bureaucratie verloren kan raken.

Gevangenisstraf

Een andere verbetering moet zijn dat de politie nu zeven dagen per week kan zien of een verward persoon nog een gevangenisstraf open heeft staan. De officier van justitie kan dan onmiddellijk opdracht geven om die ten uitvoer te leggen, ongeacht de hoogte van de straf en ongeacht een eventueel hoger beroep.

Bart van U. is afgelopen maart veroordeeld tot acht jaar cel en tbs.