Een mysterieuze BMW (#2)

In de zaak tegen Benaouf A. (29) die ervan verdacht wordt de schutters bij de liquidatie, op 18 oktober 2012 in Antwerpen, van Najib B. (foto) telefonisch te hebben begeleid speelt een BMW met Duits kenteken een hoofdrol. De advocaat van A., Sander Janssen, ziet deze BMW als de zwakke schakel in het bewijs. Er is volgens hem reden om ernstig te twijfelen aan de aanname dat A. inderdaad deze auto bestuurde. 

Door @Wim van de Pol 

Overtoom

De politie neemt aan dat A. in de Duitse BMW reed die in Antwerpen is gezien en het telefoonnummer gebruikte waar de sms 'wij komen nu' werd verstuurd. Een getuige zegt dat hij de auto op 12 oktober in Düsseldorf huurde en hem daarna in Amsterdam overdroeg aan A. Dat is heel bijzonder, zegt Janssen, gezien het feit dat eenzelfde BMW waarvan de laatste zes tekens van het kenteken hetzelfde waren (HY 6600) vóórdat de auto in Düsseldorf gehuurd werd in Amsterdam op de Overtoom en bij het Surinameplein is geregistreerd door camera's. Overal in het land staan camera's bij de invalsroutes van de grote steden, waarmee de politie dus de "bewegingen" van een bepaald kenteken kan nagaan.

Meer BMW's?

Die Amsterdamse registratie had verwondering gewekt bij Janssen: 'het kan natuurlijk zo zijn dat de getuige eerst van Düsseldorf naar Amsterdam is gereden, daarna weer terug en daarna opnieuw naar Amsterdam om de auto over te dragen aan cliënt.' Maar waarschijnlijk vond hij dat niet. Mogelijk zijn er meer van dergelijke BMW's met een kenteken dat eindigt dat HY 6600), suggereerde hij. Officier van justitie Hans Oppe deelde mee dat een beperking van de kentekenregistratie langs de Nederlandse wegen is dat er slechts zes posities mee kunnen worden geregistreerd.

Italianen

Sander Janssen had in het dossier nog een opvallende bijkomstigheid gevonden. Voordat het onderzoeksdossier naar de Antwerpse moord aan Nederland was overgedragen hadden de Belgen ook nog onderzoek gedaan naar de BMW. Zij noteerden in een proces verbaal dat de BMW in Düsseldorf op 17 oktober was gehuurd door een stel Italianen die deze op 25 oktober weer hadden ingeleverd en vervolgens op 25 oktober een vlucht naar Italië hadden genomen. 'Daar kan ik me wel een scenario van een misdaadfilm over voorstellen', zei Janssen in een terzijde. 

Essentieel

Officier Oppe erkende dit ook niet te begrijpen en beloofde nader onderzoek naar de BMW. Dat ook wel moeten want de verklaring van de getuige die zei de BMW te hebben overgedragen aan A. is nu de kurk waar het bewijs tegen A. op drijft. De verklaring linkt A. aan de BMW, de locatiegegevens van de telefoon laten zien dat deze dezelfde route volgt als de BMW, en de telefoon ontvangt de sms: 'we komen nu'. 

Esso

Overigens is de vondst van die telefoon het gevolg van een stommiteit van Chris B.. Het achterkantje van die telefoon werd in de buurt van de moordplek in Antwerpen gevonden, met een vingerafdruk van B. En camerabeelden van een Esso-tankstation gaven aan dat hij na de moord naar de achterkant van dat tankstation was gelopen buiten bereik van de camera's. Daar vond de politie dit voorjaar de rest van de telefoon. B. had de telefoon achter het tankstation weggegooid. 'De de telefoon had de winter overleefd', zei Oppe. Op de sim-kaart vond de recherche de gewraakte sms.

Ontkend

De politie beschikt ook over anonieme informatie dat A. verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Bouhbouh omdat hij een conflict heeft met Gwenette M.. Benaouf A. heeft niet gezwegen maar ontkend dat hij er mee te maken heeft. Hij zei dat hij verder wil gaan verklaren maar dat hij nog wil wachten om geen mensen in gevaar te brengen. Van toetreden tot een getuigebeschermingsprogramma is volgens zijn advocaat geen sprake.