Verzorger verpleegtehuis verdacht van moord

Een 21-jarige Rotterdammer die in een verpleegtehuis werkt wordt ervan verdacht een patiënte om het leven te hebben gebracht. De man, die als verzorger werkzaam is, wordt ook nog verdacht van twee pogingen tot moord. Hij is vandaag aangehouden, zo maakte het Openbaar Ministerie bekend.

Het onderzoek naar de man startte begin deze maand nadat in een verzorgingshuis in de gemeente Binnenmaas een bewoonster onwel werd. Zij werd naar een ziekenhuis gebracht. Tijdens de behandeling ontstond het vermoeden dat haar zonder medische noodzaak insuline was toegediend. Het verpleeghuis deed daarop aangifte en de politie startte een onderzoek, dat leidde naar de man die nu is aangehouden.

In één zaak, eveneens in Binnenmaas (de gemeente bestaat uit zes dorpen: ‘s-Gravendeel, Heinenoord, Maasdam, Mijnsheerenland, Puttershoek en Westmaas), is de bewoonster overleden. In een andere zaak, in Rotterdam, ging het ook om een vrouw die onwel werd.

Dikke Frans

In het verleden zijn in Nederland verschillende ziekenverzorgers veroordeeld voor moord. Een van de bekendste gevallen was Frans Hooijmaijers (1935), alias Dikke Frans of ook wel de Spuitreus genoemd. Hooijmaijers werkte in de jaren zeventig in de Lückerheidekliniek in Kerkrade. Hij werd verdacht van 259 moorden, op veelal demente bejaarden. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor vijf moorden, allen gepleegd met een injectiespuit met insuline of valium. In april 1977 kreeg hij achttien jaar cel. Tien jaar later kwam de Spuitreus vrij. Hij stierf op 20 augustus 2006 een natuurlijke dood.

Martha U.

Martha U. werkte in de jaren negentig in een verpleeghuis in Delfzijl. Ook hier stierven mensen nadat ze waren geïnjecteerd met insuline. U. werd veroordeeld voor vier moorden – ze had er zelf negen bekend. De Molukse kreeg vier jaar cel en tbs. U. verklaarde destijds uit mededogen, uit liefde voor de bewoners te hebben gehandeld.

Zowel Martha U. als Frans Hooijmaijers staan in de Crime Top 100.