Victor Bout schuldig aan wapenhandel

De voormalige Russische wapenhandelaar Viktor Bout is door een jury in New York woensdag schuldig bevonden aan onder meer wapenhandel en samenzwering voor moord. In de aanklacht stond dat Bout probeerde wapens te verkopen aan mensen van wie hij dacht dat het Colombianen van guerillabeweging FARC waren. Dit bleken echter infiltranten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) te zijn. 

 

Bout is in 2008 gearresteerd in Bangkok, vorig jaar werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Na dit vonnis van de jury kan Bout een levenslange celstraf krijgen. De FARC geldt in de Verenigde Staten als een terroristische organisatie. 

De naam valt Bout valt in verschillende rapportages van de Verenigde Naties en organisaties als Human Rights Watch. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij wapenleveranties aan landen in Afrika. Maar voor die leveranties stond hij niet terecht voor de rechtbank in New York. Het strafdossier bevat wel verklaringen van piloten die zeggen voor Bout in Afrika wapens te hebben vervoerd. Zo zou Bout betrokken zijn geweest bij overtredingen van het wapenembargo van de Verenigde Naties tegen onder meer de toenmalige Liberiaanse dictator Charles Taylor.

Bout opereerde onder meer vanuit Moldavië en vanuit Sharja, één van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zou een over een vloot met ongemerkte transportvliegtuigen hebben beschikt. 

Bout heeft in het proces wel erkend wapens te hebben verkocht aan Afrikaanse landen maar volgens hem waren die transacties niet illegaal. 

In de film Lord of War speelde Nicolas Cage een wapenhandelaar die trekken vertoond van Bout.

Bout was vroeger luchtmachtofficier in het Russische leger en lijkt altijd een zekere bescherming vanuit Rusland te hebben genoten.

In sommige Russische media is de veroordeling van Bout ‘belachelijk’ genoemd en sommige Russische parlementariërs zien de zaak tegen Bout als een politiek proces: ‘een restje van de Koude Oorlog dat wordt gebruikt om Rusland internationaal onder de druk te kunnen zetten. 

Onderstaande reportage van Russia Today over de arrestatie van Bout in Thailand geeft weer hoe anders er in de Russische Federatie tegen de zaak Bout wordt aangekeken.

{youtube}b6cCdxJnpl8{/youtube}