Video: heftig vuurgevecht Brazilië

Schokkende beelden uit de stad Porto Alegre in Brazilië. Een groep criminelen belandt na een achtervolging in een vuurgevecht met de politie. Als één van de verdachten uit de auto rent en zich overgeeft met zijn handen in de lucht, wordt hij met 10 kogels dood geschoten. Video na de break.

De schietpartij gebeurde afgelopen vrijdag voor de deur van het plaatselijke ziekenhuis in Porto Alegre. Dit weekend lekten op de Braziliaanse tv de beelden uit van twee bewakingscamera’s die bij het ziekenhuis hangen. Te zien is hoe de man met het gele shirt zich probeert over te geven en vervolgens standrechtelijk lijkt te worden geëxecuteerd door de militaire politie.

Militaire politie

De militaire politie in Brazilië is berucht om het gebruik van extreem geweld tegen de minstens zo gewelddadige bendes. In de sloppenwijken van de grote steden heerst een permanente oorlogsstemming. Komende zomer zijn de Olympische Spelen in Brazilie en de overheid wil dan orde, veiligheid en rust voor de honderdduizenden toeristen die worden verwacht.

Mensenrechten

Volgens Amnesty International worden in Brazilie nog steeds mensenrechten geschonden. De politie gebruikt buitensporig geweld in de strijd tegen criminaliteit, waarvan ook burgers op grote schaal het slachtoffer zijn. Tijdens veiligheidsoperaties door militaire politie-eenheden veranderen de wijken min of meer in oorlogsgebied. Agenten gaan zonder waarschuwing of huiszoekingen huizen binnen, mishandelen de bewoners en vernietigen bezittingen en stelen voorwerpen of geld.