Video verhoor seksbaas opgedoken

Sexbaas Jan Bik werd in 2015 tot vier jaar gevangenisstraf  veroordeeld wegens witwassen en belastingontduiking. Vandaag, op zijn 79e verjaardag, verschijnt er plotseling een video op YouTube waarin een verhoor is te zien door de Groningse rechtbank, bij Bik thuis. Het is niet duidelijk wie de video geplaatste heeft en waarom.

In Groningen begon op 19 mei 2015 de strafzaak tegen vader en zoon Jan en Jan-Andries Bik (36). De twee waren verdacht van witwassen van geld dat in de seks-branche was verdiend. Het Openbaar Ministerie vond dat de twee een criminele organisatie runden met als doel de fiscus een pootje te lichten.

Video

Jan Bik sr. kon vanwege zijn zwakke gezondheid de rechtszaak niet bijwonen. Een dag later bezocht een delegatie van de rechtbank, onder wie voorzitter Jeroen van Bruggen en officier van Justitie Antoinette Doedens, hem thuis in Amsterdam. Van de zitting heeft Bik kennelijk een opname gemaakt. Die is vandaag op YouTube verschenen.

Imperium

Jan Bik bezat een heel imperium aan seksclubs in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Breda, Klein Ulsda en Veendam. De keten werd opgebouwd vanaf de jaren zestig toen Bik eerst alleen nog in seksblaadjes handelde.

Zwitserland

In 2013 waren er invallen in panden van Bik in Nederland en op het Spaanse Tenerife. Er kwam beslag op auto’s, boten, sieraden, bankrekeningen en wapens. Zijn onderneming Givolo ging failliet. De Belastingdienst sloeg hem aan voor in ieder geval 13 miljoen euro. In de strafzaak draait het om het witwassen van bijna 2,5 miljoen euro die Bik tussen 2001 en 2013 buiten het zicht van de fiscus zou hebben vervoerd naar Zwitserland en daarna via schijnconstructies hebben geïnvesteerd in onroerend goed.

Reactie

Zijn advocaat, Tom Lucas, had de video nog niet gezien en kon desgevraagd nog geen commentaar geven.

Eerdere berichten:

‘Jan Bik bracht tasjes geld naar Zwitserland’

Bedrijf seksondernemer Jan Bik failliet

‘Fraude seksondernemer liep via Zwitserland’

Seksbaas Jan Bik verdachte witwassen