Video van de Week: executies en GTA

Een overvaller en een dief, standrechtelijk geëxecuteerd door politie en leger. In het ene geval lijken de politiemensen ermee weg te komen, in het andere geval de militairen niet. Heftige beelden dit keer uit Amerika en Mexico. En voor de verstrooing een lefgozer uit Houston die een real-life Grand Theft Auto doet.

1. Benzinedief geëxecuteerd

Geweld in Mexico is meestal, maar niet altijd drugs gerelateerd. In de Mexicaanse staat Puebla is een man die benzine stal bij een pijpleiding standrechtelijk geëxecuteerd door een militair. De pijpleiding wordt bewaakt door soldaten omdat er op grote schaal benzinedieven actief zijn. Op de video is te zien hoe een van hen door het achterhoofd wordt geschoten na zijn arrestatie.

2. Politie schiet overvaller

Het begint een vertrouwd verschijnsel worden. Amerikaanse politiemensen, uitgerust met een bodycam, die verdachten neer schieten. Omdat de ‘racisme’ beschuldigingen dan al snel de kop opsteken, geeft de politie de video’s meestal snel vrij. Deze week was het raak bij een supermarkt in San Francisco. De overvaller bedreigt een winkelbediende met een mes. De politie arriveert en schakelt hem uit. Het dodelijk slachtoffer is de 26-jarige Nicholas Flusche.

3. Lefgozer

Een brutaal mens heeft de halve wereld, luidt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor deze man uit Houston. Wanneer hij een politieauto ziet staan bij een tankstation, bedenkt hij zich geen moment en steelt de wagen. Hij rijdt ermee naar het huis van zijn ex, die geeft hij een paar klappen en dan gaat hij er te voet vandoor. Met behulp van een politiehelicopter wordt hij even later gepakt. Iets teveel Grand Theft Auto gespeeld waarschijnlijk.