Vier aanhoudingen in internationaal drugsonderzoek

De politie in Friesland heeft vier mannen aangehouden die verdacht worden van de handel in drugs, deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van criminele winsten. Ook worden zij verdacht van het ronselen van een 22-jarige man uit de gemeente Tytsjerksteradiel die in juli dit jaar in Colombia werd aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel.

Tip

Het onderzoek is begonnen nadat de politie een tip kreeg dat de 22-jarige man in opdracht van een paar mannen cocaïne had gesmokkeld vanuit Colombia. De man was in juli 2014 in Colombia betrapt en daar aangehouden. De recherche kreeg door dit onderzoek vier verdachten in beeld. Het zijn twee mannen uit Leeuwarden (25 en 59 jaar) en een 62-jarige man uit Hurdegaryp. Ze zijn eind november aangehouden.

Vijf kilo

In de woning van een van deze verdachten uit Leeuwarden werden 7 kilo wiet en drie kilo hasj gevonden. Een 29-jarige man uit Leeuwarden werd 8 december aangehouden op zijn verblijfadres in Amsterdam. Ook daar werd tijdens huiszoeking drugs gevonden, vijf kilo aan pure cocaïne. Verder is een paar duizend euro gevonden. De drugs en het geldb zijn in beslag genomen.

Bewaring

De verdenking is deelname aan een criminele organisatie, drugshandel en het witwassen van crimineel geld. De verdachten zitten nog vast. De eerste drie verdachten zitten in ieder geval nog 90 dagen vast. De 29-jarige verdachte is vrijdagmiddag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.