Vier en vijf jaar cel geëist voor moordpoging op taxichauffeur door beruchte Amsterdamse familieleden

Het Openbaar Ministerie eist vier en vijf jaar cel tegen Donovan D. (29) en L’Houssain A. (29) uit Amsterdam voor een moordpoging op een taxichauffeur op 31 oktober 2019 op de Houtmankade in Amsterdam. Dat meldt Het Parool. D. komt uit een beruchte Amsterdamse familie waarvan de laatste jaren al twee criminelen zijn geliquideerd, twee anderen raakten invalide door vuurwapengeweld.

Gedronken

L’Houssain A. (29) is volgens Het Parool een broer van een Amsterdamse crimineel, die in de Staatsliedenbuurt-vete een rol speelde. De taxichauffeur zou zijn beschoten nadat D. en A. met twee vrouwen (waaronder D.’s vriendin) hadden gedronken in Amsterdam-West. De vrouwen lieten zich door een taxichauffeur afzetten, de mannen reden op een motorscooter naar het Leidseplein om verder te drinken, maar zouden de taxi vlakbij het Vondelpark hebben zien stoppen. De vrouwen stapten uit en schreeuwden dat de taxichauffeur ze had aangerand.

In een achtervolging op de Overtoom belde de taxichauffeur in paniek 112 waarna de taxi op de Houtmankade twee keer werd beschoten. Volgens A., die achterop zat, wilde hij een band lek schieten, zodat de chauffeur niet kon vluchten. Volgens het OM is er sprake van poging tot doodslag. De politie zocht eerder getuigen van de mogelijke verkeersruzie.

MDMA en cocaïne

Vanwege het feit dat D. met zijn al veroordeelde neef ook beschuldigd wordt van het maken van xtc in een lab in Amsterdam-Geuzenveld, waar in juli 19,3 kilo MDMA werd gevonden, eist het OM tegen hem vijf jaar en tegen A. vier jaar. D. stond in september met twee familieleden en nog zes anderen tevens terecht voor de rechtbank in Rotterdam wegens het importeren van 14 kilo cocaïne in een container met ananassen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Donovan D. is donderdag vrijgelaten, L’Houssain A. zit nog vast.