Vier jaar cel geëist voor wapen- en drugshandel via darkweb

Het OM in Rotterdam heeft vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk geëist tegen een 31-jarige man uit Zaandam die op het darkweb in drugs en vuurwapens handelde. Tegen een 44-jarige verslaafde katvanger uit Amsterdam, die een van de wapens zou hebben ontvangen, eiste de officier van justitie een taakstraf van 180 uur.

Honderden xtc-pillen

Verdachte Hassan A. heeft volgens het OM van medio 2016 tot begin 2019 zeker negen vuurwapens, honderden xtc-pillen, ruim 100 gram wiet en bijna 20 gram cocaïne verkocht. Bij een doorzoeking in zijn woning werd nog meer xtc, cocaïne, en cash geld gevonden. Ook had hij een stroomstootwapen en pepperspray in bezit.

Amsterdoomed

A. opereerde onder de naam Amsterdoomed op het in 2017 door de FBI neergehaalde darkweb Alphabay. Via dergelijke marktplaatsen op het afgeschermde deel van het internet worden veel drugs maar ook vuurwapens verhandeld. Bestellingen worden betaald in bitcoins.

Toen Amsterdoomed eind 2018 via een andere market op het darkweb een bestelling voor een vuurwapen deed, kon de 31-jarige Hassan A. getraceerd worden. Op het darkweb bediende hij zich als handelaar ook van de namen Merchantsofdeath en Hells_Angels.

Veel spijt

A. is taxichauffeur en in opleiding voor leraar maatschappijleer. Hij hoopt in de toekomst nog aan het werk te kunnen als leraar ‘die uit ervaring kan spreken’. Hij heeft ‘veel spijt van de domme dingen’ die hij deed.

Katvanger

Tegen de 44-jarige Amsterdammer M.O. die in februari een postpakket met een door Hassan A. in de VS besteld vuurwapen in ontvangst nam, eiste het OM een taakstraf van 180 uur. Hij fungeerde als katvanger. De rechtbank doet uitspraak op 19 augustus.