Vier jaar cel voor kickbokser

Een 36-jarige man uit Harlingen is veroordeeld tot vier jaar cel. Hij sloeg op 28 augustus 2015 de 58-jarige Piet Lichtendahl uit Kimswerd met zijn vuist onverwacht tegen zijn hoofd, waarop deze ten val kwam op een grindvloer. Het slachtoffer raakte bewusteloos en overleed een dag later in het ziekenhuis ten gevolge van hersenletsel.

Het incident vond plaats tijdens de Visserijdagen in Harlingen (foto). Piet Lichtendahl zat in een café aan de Grote Bredeplaats, toen hij vanuit het niets een vuistslag in zijn gezicht kreeg.

Getuige

Een getuige van de mishandeling eerder in De Telegraaf : “De man die sloeg dacht dat hij een appeltje te schillen had met het slachtoffer. Maar dat was blijkbaar een misverstand, hij had een onduidelijk probleem met iemand anders. Het slachtoffer heeft het niet zien aankomen. Hij werd van opzij één keer geslagen. Hij viel achterover en kwam ongelukkig terecht op het hoofd.”

Geen doodslag

De Harlinger, die ten tijde van het incident dronken was en coke had gebruikt, werd niet veroordeeld voor doodslag, maar voor mishandeling met de dood tot gevolg. Omdat de dader een getraind vechtsporter is, kreeg hij een relatief zware straf. Volgens de rechtbank komen klappen van een vechtsporter “harder aan dan van een gemiddeld mens”. De Harlinger was professioneel kooivechter. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van meer dan 5000,– euro aan de nabestaanden.

Slachtoffer Piet Lichtendahl laat een vrouw en twee kinderen achter.

De uitspraak staat hier.