Vier jaar cel voor belastingfraude

De rechtbank Den Haag heeft een man tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor deelneming aan een criminele organisatie. De organisatie had het oogmerk op het plegen van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrift. Een medepleger krijgt twee jaar gevangenisstraf, terwijl de betrokken vennootschappen iedereen een geldboete van drie ton krijgen.

Vennootschapsbelasting

De man heeft fiscale verliezen gecreëerd voor tien winstvennootschappen, die volgens de rechtbank op niets waren gebaseerd. Als ze hiermee waren weggekomen, had de Staat hierdoor 8,5 miljoen euro misgelopen aan vennootschapsbelasting. Dat is niet gebeurd. Het geld is weer bij de Belastingdienst terechtgekomen. De zaak kwam aan het rollen nadat de Belastingdienst de aangifte van een vennootschap controleerde die een verlies van ruim € 2,5 miljoen aangaf en daardoor ruim € 750.000 aan vennootschapsbelasting zou terugontvangen. De FIOD heeft die zaak vervolgens verder onderzocht.

Oprichter

Omdat het OM niet aan de man ten laste heeft gelegd dat hij als oprichter van de criminele organisatie moet worden aangemerkt, kan de rechtbank – anders dan het openbaar ministerie heeft gevorderd – dat niet bewezen verklaren. De rechtbank is echter wel van oordeel dat hij als oprichter van de criminele organisatie moet worden aangemerkt. De rechtbank heeft dat in het nadeel van verdachte meegewogen.

Expert

Verder weegt de rechtbank in het nadeel van de man mee dat hij als professional heel goed wist waar hij mee bezig was. Niet alleen is hij al in een vroeg stadium gewaarschuwd voor het mogelijke frauduleuze karakter van zijn handelen, hij was bovenal zelf een expert op het gebied fiscale regelgeving in Europa en zeer goed op de hoogte van complexe financiële producten.