Vier jaar cel voor mislukte plofkraak Amsterdam-West

De Amsterdamse rechtbank heeft Ali B. (27) tot vier jaar cel veroordeeld voor het medeplegen van een plofkraak op een geldautomaat, op 28 december op het Surinameplein in Amsterdam-West. De explosie veroorzaakte veel schade voor de ABN-AMRO en bij woningen. Er werd niets buit gemaakt.

Volgens Het Parool laat de rechtbank in het bewijs de herkenning van B. door vijftien agenten van verschillende wijkteams op beelden die een bewakingscamera in de pinautomaat maakte zwaar wegen in het bewijs. B. was net als een andere dader geheel in een regenpak gehuld.

De agenten zeiden Ali B. goed te kennen omdat de politie al lang te maken heeft met grotere en kleinere misdrijven waar verschillende leden van de familie B. van werden verdacht.

De straf is lager dan de vijf jaar cel die de officier van justitie had gevorderd. Dat komt omdat de rechtbank  net andere richtlijnen voor plofkraken hanteert. Strafverzwarend is dat B. eerder voor geweld is veroordeeld. Ali B. staat in de Top 600 van gewelddadige Amsterdamse criminelen.