Vier jaar cel voor roof van inlogcodes cryptowallet

Vier jaar cel voor roof van inlogcodes cryptowallet

De rechtbank in Alkmaar heeft drie mannen veroordeeld voor een overval en gijzeling van een man om diens cryptovaluta af te pakken. De hoofdverdachte krijgt vier jaar celstraf, twee medeverdachten ieder 42 maanden.

Tiewraps

Op een parkeerterrein in Hoorn werd het slachtoffer op 1 oktober 2021 rond 07.00 aangesproken door een man die een vuurwapen op zijn hoofd richtte. Daarna verschenen er nog twee mannen. Eén van hen nam zijn autosleutel af en dwong hem op de achterbank te gaan zitten.

De drie mannen stapten ook in en met zijn vieren reden ze weg. In de auto bonden zij de polsen van het slachtoffer aan elkaar met tiewraps.

Inlogcodes

Onder bedreiging van het vuurwapen dwongen ze het slachtoffer zijn telefoons af te geven. Ook moest hij de inlogcodes geven voor zijn telefoon en voor de app om crypto-portemonnees (wallets) te beheren.

Na een uur rondrijden hebben de mannen het slachtoffer in Middelie achtergelaten in zijn auto. Later bleek ter waarde van bijna 190.000 euro aan cryptovaluta te zijn verdwenen. Dat geld is terechtgekomen op wallets van de hoofdverdachte.

Angst

Na de overval is het slachtoffer uit angst voor zijn veiligheid teruggekeerd naar zijn geboorteland. Hij heeft lange tijd niet kunnen werken en nog lang last gehouden van angstgevoelens.

De hoofdverdachte was een collega van het slachtoffer.

De verdachten hebben 190.000 euro aan crypto gestolen, ze moeten dat bedrag plus nog 10.000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Zie ook:

Jarenlange celstraffen geëist voor ontvoeren en beroven collega