Vier jaar cel voor schietpartij in druk uitgaansgebied Gemert

De 20-jarige Danny R. uit De Mortel is maandag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een schietpartij waarbij een man gewond raakte. Ook bedreigde hij twee anderen door het vuurwapen tegen hun hoofd te zetten en te zeggen dat hij zou gaan schieten. Eén van de slachtoffers sloeg hij vervolgens met het wapen tegen het hoofd. De eis was zes jaar cel.

In lies geraakt

In april 2019 kregen na sluitingstijd drie mannen ruzie met een groep jongeren in het uitgaansgebied in Gemert. Danny R. maakte deel uit van die groep en haalde tijdens de confrontatie een vuurwapen tevoorschijn. Hij schoot daarmee in de lies van één van de mannen. Ook bedreigde hij de twee anderen met de dood door het vuurwapen tegen hun hoofd te zetten. Eén van de slachtoffers sloeg hij met het wapen tegen zijn hoofd.

Geen poging doodslag

R. is veroordeeld voor poging tot zware mishandeling, een dubbele doodsbedreiging en mishandeling. Volgens de officier van justitie was er sprake van onder meer een poging tot doodslag, omdat de verdachte vanaf een meter afstand in de lies van het slachtoffer schoot. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van een poging tot doodslag omdat het niet duidelijk is of het letsel in potentie dodelijk kon zijn. Het is slechts duidelijk dat de kogel via de lies in de bil terecht is gekomen en dat de kogel niet kon worden verwijderd.

Grote paniek

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte gericht met een vuurwapen heeft geschoten in een druk uitgaansgebied. Dit leidde tot grote paniek bij omstanders. Ook weegt de rechtbank mee dat het slachtoffer van de schietpartij ernstiger gewond had kunnen raken. Daarom vindt de rechtbank een celstraf van vier jaar op zijn plaats.