Vier jaar cel voor woningoverval op bejaarde in Valkenswaard

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag een 26-jarige man uit Geldrop veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een woningoverval in Valkenswaard waarbij een 82-jarige bewoner slachtoffer werd. Uit het huis werden waardevolle horloges, sieraden en contant geld meegenomen. Ook de Bentley van de bewoner werd gestolen.

De verdachte wachtte op 22 maart 2022 rond 06.45 achter een muurtje bij de woning in Valkenswaard tot de bewoner naar buiten kwam. Toen dit gebeurde, pakte de verdachte hem vast en dwong hij het slachtoffer om het alarm af te zetten. Vervolgens bond hij de handen van de man met een tiewrap vast en dwong hem zijn kluis open te maken. Daar haalde de verdachte waardevolle horloges, sieraden en contant geld uit en ging er uiteindelijk vandoor met de Bentley van de bejaarde man.

Het slachtoffer wist zichzelf te bevrijden en alarm te slaan. Hij raakte niet gewond. De overvaller werd even later in Steensel aangehouden. Daar werd ook de gestolen Bentley teruggevonden.

Koelbloedig

De rechtbank houdt er bij de strafmaat rekening mee dat de verdachte zich goed voorbereid had op de woningoverval en berekenend, koelbloedig en planmatig te werk ging. Hij nam een alarmpistool, knipmes, tiewraps, tape, handschoenen en gezichtsbedekking mee. De verdachte koos de bewuste woning uit omdat hij had begrepen dat daar een rijke familie woont.

Eerder veroordeeld

Ook weegt de rechtbank mee dat het om een kwetsbaar slachtoffer ging, dat de verdachte veel waardevolle spullen buit maakte en dat hij in 2017 en 2021 al werd veroordeeld voor soortgelijke delicten.