Vier jaar cel in zaak Michelle Mooij

De 32-jarige Ian A. is woensdag door het gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor verkrachting, bedreiging en mishandeling van Michelle Mooij. Het meisje was de toenmalige partner van A.. Ze werd in 2010 hangend aan een koord aan een plafondhaak gevonden.

Vrijgesproken

A. is vervolgd voor betrokkenheid bij haar dood in 2010, maar werd daarvan door de rechtbank in februari 2015 vrijgesproken. Wel vond de rechtbank bewezen dat hij Michelle had verkracht, bedreigd en mishandeld. Tegen de veroordeling voor verkrachting en de bedreiging had de verdachte hoger beroep ingesteld. Die beschuldigingen heeft het hof Amsterdam vandaag bewezen verklaard. Het gerechtshof legt hem voor de verkrachting en de bedreiging een gevangenisstraf op van 3 jaar en 6 maanden. Daarnaast krijgt hij een gevangenisstraf van 6 maanden voor de al vaststaande mishandeling. In totaal bedraagt de gevangenisstraf dus 4 jaar.

Verkrachting

Ian A. heeft steeds ontkend dat hij in de nacht van 16 op 17 januari 2010 seksueel contact heeft gehad met het slachtoffer. Het hof vindt dat toch bewezen, omdat op en in Michelle dna is aangetroffen dat matcht met het dna van de verdachte. Ook duidt letsel erop dat Michelle niet lang voor haar dood is gepenetreerd. De mogelijke verklaringen die hiervoor door de verdachte zijn gegeven, vindt het hof niet aannemelijk geworden. Ook vindt het hof bewezen dat de gemeenschap is afgedwongen. Het letsel aan de armen van Michelle kan rond hetzelfde tijdstip zijn ontstaan als het overige letsel. Daarnaast hebben Michelle en de verdachte die nacht ruzie gehad en heeft hij bekend haar die nacht te hebben mishandeld.

Bedreiging

Eind 2009 heeft de verdachte Michelle bedreigd. Hij heeft tegen haar gezegd dat hij haar in de brand ging steken met terpentine en dat hij het huis in de fik zou steken met haar erin, terwijl hij een fles terpentine in de hand had. Getuigen die bij het feit aanwezig waren, mochten van de verdachte niet weg en hebben verklaard op dat moment erg bang te zijn geweest voor de verdachte. Een getuige vreesde voor de veiligheid van Michelle.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof onder meer meegewogen dat Ian A. al eerder voor mishandeling, bedreiging en verkrachting van Michelle was veroordeeld.

Zie ook:

Ian A. niet gestraft voor doden Michelle Mooij (UPDATE)

Eis OM in zaak Michelle Mooij: 3 jaar

Michelle Mooij: moord of zelfmoord?