Vier jaar voor dodelijk bootongeluk

De 51-jarige Arnoud H. heeft van de Utrechtse rechtbank vier jaar gevangenisstraf gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk bootongeluk op de Vinkeveense Plassen in 2014. De rechtbank acht dood door schuld bewezen.

Schuld

Bij het ongeluk kwamen twee van de vier inzittenden om het leven. Naast de vier jaar gevangenisstraf legt de rechtbank ook een ontzegging van de vaarbevoegdheid op van vijf jaar. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist wegens doodslag.

H. was volgens de rechtbank onder invloed van alcohol, hij had in het donker te hard gevaren en had geen verlichting op zijn speedboot. De rechtbank vindt dat H. schuld heeft aan het ongeluk, maar dat er geen sprake is van doodslag.

Geen opzet

Uit het dossier komt het beeld naar voren dat het op het einde van de bewuste avond rustig was op het water. De rechtbank oordeelt daarom dat er wel een kans was op een aanvaring, maar niet zo’n grote kans dat er in juridische zin sprake is van opzet. De rechtbank legt daarom, anders dan de door de officier van justitie geëiste acht jaar gevangenisstraf, vier jaar gevangenisstraf voor dood door schuld op.

De rechtbank hield bij het opleggen van de straf rekening met het feit dat de verdachte na de aanvaring de slachtoffers van het ongeval in zeer hulpbehoevende toestand heeft achtergelaten.

Schadevergoeding

De rechtbank oordeelt dat H. door zijn schuld groot leed heeft veroorzaakt bij de twee slachtoffers en de nabestaanden. Dit bleek ook uit de afgelegde verklaringen tijdens de zitting. De twee slachtoffers en zes nabestaanden hebben vorderingen voor schadevergoedingen ingediend. De rechtbank stelt vast dat alle benadeelde partijen schade hebben geleden en wijst een groot deel van de vorderingen toe. De verdachte moet in totaal ruim 300.000 euro betalen aan de slachtoffers en nabestaanden.