Vier jaar voor overvallen op tankstations

Een 29-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan negen voorwaardelijk. Hij pleegde in januari van dit jaar vijf overvallen op tankstations en deed één poging daartoe.

Mes

Hij deed dat in een periode van een paar weken in Eindhoven, Veldhoven en Bes. Steeds bedreigde hij de medewerkers met een mes. In het tankstation in Veldhoven pleegde hij tweemaal een overval. Hij eiste geld uit de kassa en/of sigaretten en ging er in vijf gevallen met buit vandoor. In één geval verliet hij het tankstation met lege handen.

Drugsdealer

De rechtbank houdt er rekening mee dat de man snel aan geld wilde komen om een schuld van 1.500 euro aan zijn drugsdealer af te lossen. Hij hield echter geen rekening met de gevolgen van zijn handelen voor de slachtoffers. Bovendien verkeerde hij tijdens de delicten onder invloed van cocaïne. Anderzijds weegt voor de rechtbank mee dat de man de overvallen in een vroeg stadium bekende en ook verder zijn volledige medewerking aan het onderzoek heeft verleend. Daarnaast blijkt hij gemotiveerd om te stoppen met het gebruik van harddrugs.

Gedragsinterventie

De rechtbank legt een deel van de straf voorwaardelijk op om de man ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Aan die voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte onder meer deelnemen aan een gedragsinterventie en zich laten behandelen voor zijn drugsverslaving. Ook moet hij schadevergoedingen aan de slachtoffers betalen van in totaal ruim 5.000 euro.

Zie het vonnis.