Vier jaar cel voor diefstal Monet uit Zaans museum

De rechtbank in Alkmaar heeft de 49-jarige Henk B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor de diefstal van het schilderij “De Voorzaan en de Westerhem” van Claude Monet uit het Zaans Museum in Zaandam, op 15 augustus 2021. Toen een omstander B. en een medeverdachte probeerde tegen te houden, dreigden de twee met geweld en een vuurwapen. De medeverdachte schoot daarna daadwerkelijk met een wapen in de richting van de voeten van de omstander. Uiteindelijk heeft de omstander het schilderij van de verdachte kunnen afpakken en teruggegeven aan het museum.

Motorscooter

Volgens de rechtbank is B. in de ochtend samen met een andere man naar het Zaans Museum gegaan. Hij is alleen het museum binnengegaan, heeft het schilderij van de muur getrokken en is daarmee naar buiten gerend. De medeverdachte stond buiten op de verdachte te wachten en zij zijn samen op een motorscooter gestapt. Omstanders hebben de mannen belet om weg te rijden. De verdachte heeft vervolgens ‘gun, gun, gun’ en/of ‘schieten’ geroepen, waarna de medeverdachte een wapen pakte en daarmee een aantal keren in de richting van de voeten van een omstander of op de grond heeft geschoten. B. heeft een slaande beweging gemaakt naar die omstander. Toch is het de omstander gelukt het schilderij van de verdachte af te pakken, waarna de mannen op de motorscooter zijn gevlucht.

Sluiten

Het schilderij van de wereldberoemde Monet is in 2015 door het museum aangekocht voor ongeveer 1,5 miljoen euro. Als gevolg van de diefstal heeft het museum zijn deuren twee dagen moeten sluiten. Het schilderij is weliswaar terug bij het museum en inmiddels gerestaureerd, maar kan om veiligheidsredenen nog steeds niet tentoon worden gesteld. Het schilderij maakt deel uit van internationaal cultureel erfgoed.

Poging

De advocaat van de verdachte heeft gesteld dat er alleen sprake was van een poging tot diefstal van het schilderij. Daar is de rechtbank het niet mee eens. De rechtbank vindt dat juridisch gezien sprake was van een voltooide diefstal omdat de verdachte het schilderij al van de muur had getrokken en mee naar buiten had genomen. Dat het schilderij kort daarna van de verdachte is afgepakt en aan het museum is teruggegeven maakt dat in de ogen van de rechtbank niet anders.

De rechtbank rekent het B. zwaar aan dat er is geschoten op een drukke dag met veel publiek.

B. zegt dat hij na een verlies van een partij wiet onder druk is gezet om het schilderij te stelen. De rechtbank kan die bewering niet te controleren. Maar de rechtbank vindt ook dat als het waar zou zijn het niets af doet aan de ernst van de roof. De rechtbank houdt daarmee geen rekening bij de strafoplegging.

Wel heeft de rechtbank meegewogen dat B. veel vaker veroordeeld is voor diefstallen, onder meer van twee doeken van Van Gogh uit het Van Gogh-museum in Amsterdam, samen met Octave “Okkie” Durham.

Henk B. moet ook nog een eerder opgelegde gevangenisstraf van 45 dagen uitzitten, omdat hij de roof binnen zijn proeftijd heeft begaan.

De straf is hetzelfde als was geëist door de officier van justitie.

Zie het vonnis.