Vier jaar voor handel in vuurwapens

De rechtbank van Arnhem heeft donderdag een 24-jarige man tot vier jaar cel veroordeeld voor de import van gaspistolen uit Bulgarije zonder vergunning. Gaspistolen kunnen relatief makkelijk worden omgebouwd tot vuurwapen om scherpe munitie mee af te schieten en dat is in een aantal gevallen ook gebeurd.

De gaspistolen mogen in Bulgarije worden verkocht, maar in Nederland is daar een vergunning voor nodig. De pistolen mogen bovendien niet worden omgebouwd. De rechtbank concludeert dat niet alle ingevoerde wapens zijn teruggevonden, en dat die nog rondgaan in het illegale circuit.

Postpakketten

Abdülkadir A., de verdachte, bestelde de wapens bij een webwinkel in Bulgarije. Ze werden met de Duitse post verstuurd, zonder dat de wapenwinkel als afzender werd vermeld. Er zouden op die manier 46 wapens zijn verzonden, maar daarvan zijn er nog maar tien teruggevonden. Een deel van de teruggevonden wapens was omgebouwd.

A. werd in juni 2014 opgepakt na een verkeersincident. Uit gegevens op zijn telefoon bleek toen dat hij in wapens handelde.

300 wapens geleverd

In hetzelfde onderzoek werden acht andere verdachten veroordeeld voor werkstraffen of celstraffen tot 5 maanden. Zij werden veroordeeld voor wapenbezit of het helpen van A.

Uit het onderzoek blijkt dat de webwinkel nog eens 300 wapens heeft geleverd aan andere klanten in Nederland.