Vier jaar voor kluiskraken bij Rabobank

Twee voormalige bewakers van de Rabobank in Oudenbosch zijn vandaag in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar vanwege hun aandeel in de zogenoemde kluisjesroof. Samen met twee anderen hebben ze honderden kluisjes van particulieren leeggeroofd en vermoedelijk voor miljoenen aan geld en sieraden buitgemaakt.

Alarmsystemen

De twee mannen, één uit Roosendaal en een uit Etten-Leur, hebben geholpen om gedurende een weekeinde in maart 2018 tijdens hun dienst de bank te beroven. Ze hebben op vrijdagavond de zogeheten robotkluis geopend, de particuliere kluisjes eruit gehaald en deze klaar gezet voor twee mededaders. Door het alarm en bewegingssensoren uit te schakelen maakten ze het mogelijk dat deze twee mededaders in het weekeinde de bank binnen kwamen om de kluisjes open te breken en later de buit in vuilniszakken naar buiten te dragen. Na de roof hebben de twee bewakers het alarm weer ingeschakeld. Ze hadden dit plan terdege voorbereid door in de maanden ervoor tijdens hun werk als beveiliger alarmsystemen te controleren, tests te doen met het alarm en de code van de kluis te testen.

Geen geweld

De rechtbank rekent het beide mannen zwaar aan dat ze misbruik hebben gemaakt van hun functie als beveiliger bij de Rabobank. Ook weegt de rechtbank mee dat er een omvangrijke buit is geroofd met een vermoedelijke waarde van vele miljoenen, die nog steeds spoorloos is. Of de mannen na hun straf kunnen genieten van de buitgemaakte miljoenen is nog maar de vraag. Ze moeten een miljoen euro schadevergoeding aan de Rabobank betalen.

Undercover

De verdediging vond dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk zou moeten worden verklaard vanwege bedreigingen en intimidaties door undercoveragenten die zich voordeden als gedupeerden en er uitzagen als criminelen. De rechtbank gaat daar niet in mee, omdat het in beide zaken gaat om een eenmalig, kortdurend contact door undercoveragenten met familieleden van verdachten. De undercover wordt toelaatbaar geacht.

Zie ook:

Familie verdachte kluisjeskraak bedreigd