Vier jihadisten op terreurlijst

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag vier Syrie-gangers op de Nationale Terreurlijst geplaatst. Het gaat ondermeer om de bekende jihadisten Soufiane Z. en Thijs B., zo blijkt uit gegevens die Crimesite heeft ingezien. Hun financiele tegoeden worden bevroren.

Door Vincent Verweij

Soufiane Z. is een 27-jarige jihadist uit Den Haag. Soufiane werd een paar jaar geleden in Kenia gearresteerd omdat hij bezig was met een jihadreis naar Somalië. Hij is ook de vermoedelijke maker van de Youtube video ‘Oh Oh Aleppo’.

Familie

De tweede man die op de terreurlijst is geplaatst is Anis Z., een 23 jarig vermoedelijk familielid van Soufiane, die dezelfde achternaam heeft. Mogelijk gaat het om zijn broer of neef. Over hem is minder bekend.

Thijs B.

Bekender is de 25 jarige Thijs B. die een Italiaanse vader en Nederlandse moeder heeft. Hij  bekeerde zich in 2004 tot de islam, nadat hij een relatie kreeg een Nederlands-Marokkaanse vrouw. Hij trouwde met haar en trok naar Syrie terwijl ze hoogzwanger was. Thijs B. spreekt vloeiend Arabisch en staat als zeer gelovig te boek.

Maher H.

De laatste die op de terreurlijst werd geplaatst is Maher H. Hij werd onlangs door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf, omdat hij eerder naar Syrie was gereisd. Het was voor het eerst dat de rechter oordeelde over een teruggekeerde Syriëganger. Aansluiting bij internationale terroristische organisaties, zoals IS en Jabhat-al-Nusra, is strafbaar.