Vier maanden cel voor openlijk geweld Hells Angels op festival Waarland

De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag drie leden van de Hells Angels veroordeeld tot vier maanden celstraf wegens openlijk geweld op een Amerikaans festival in Waarland op Bevrijdingsdag 2016. Volgens de rechtbank ging het om buitensporig geweld. Meerdere mensen raakten gewond bij het festival Cars ’n Bikes, Stars & Stripes in Noord-Holland.

Dubbele kaakbreuk

Justitie eiste twee weken eerder celstraffen tot zeven maanden. De rechtbank acht bewezen dat de Hells Angels de initiators waren van het geweld. Een van de mannen gaf iemand na afloop van het festival een klap, waarna de anderen zich ermee gingen bemoeien en het geweld losbarstte. Eén slachtoffer werd tweemaal tegen zijn hoofd getrapt terwijl hij al bewusteloos op de grond lag. Een ander slachtoffer liep een dubbele kaakbreuk op. Andere slachtoffers liepen een gebroken neus op of loszittende tanden.

Taakstraf

Koen H. (57) uit Alkmaar, Ronald van der Z. (46) uit Beverwijk en Gerrit B. (52) uit Zandvoort werden veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Marcel V. (45) uit IJmuiden kreeg conform de eerdere eis een taakstraf van 240 uur, omdat zijn aandeel kleiner was dan dat van de drie anderen. Het viertal moet aan drie slachtoffers ruim 4000 euro betalen, waarvan 1000 euro smartengeld.

Grote impact

De rechtbank onderstreepte in het vonnis dat het geweld grote gevolgen had voor de slachtoffers en ook veel impact had op de bezoekers die getuige waren van het geweld. De rechtbank rekent dat de verdachten zwaar aan. De vier verdachten zouden in totaal zeven bezoekers hebben mishandeld.