Eis: 4 maanden voor moordenaar Van der Bijl

Dwight S. is de moordenaar van Thomas van der Bijl. In 2006 schoot hij met een Ruger P95 zeven kogels in de kroegbaas en hasjhandelaar. Hij is daarvoor veroordeeld tot 13 jaar. Maandag eiste het OM vier maanden gevangenisstraf tegen S. omdat hij weigert te getuigen.

Door Timo van der Eng

Gedwongen

Dwight S. moet getuigen in het hoger beroep van Passage. Hij weet natuurlijk veel van kroongetuige Fred Ros, die hem de opdracht gaf voor de moord op Thomas van der Bijl. S. heeft altijd beweerd dat Ros hem en zijn familie zo ernstig bedreigde dat hij geen andere weg zag dan Van der Bijl dood te schieten. Of, zoals hij het zelf verwoordde in een politieverhoor: ‘We werden gedwongen. Als we het niet hadden gedaan, waren we ons leven niet zeker geweest.’

Huilen

In het boek De Liquidatie Dossiers staan enkele verhoren van de betrokkenen bij de moord op Thomas van der Bijl. Daaruit blijkt dat S. en zijn kompaan Remy H. geen professionele killers zijn. Tijdens de politieverhoren beginnen ze te huilen en verzoeken ze meerdere malen hun moeder te mogen spreken.

Het vreemde nu is dat S., die eerder volledig meewerkte aan het politieonderzoek waardoor hij strafvermindering kreeg, inmiddels als getuige in het hoger beroep van Passage helemaal niets meer wil zeggen. Sterker nog, hij wil zelfs niet zeggen, waarom hij niets meer wil zeggen.

Gijzeling

Het Hof heeft S. vorig jaar laten gijzelen, om hem zo te overtuigen alsnog te gaan praten als getuige. Dat had echter geen effect. S. hield zijn kaken op elkaar en beriep zich op zijn verschoningsrecht.

Het OM heeft inmiddels naar een zwaarder middel gegrepen om S. alsnog aan het praten te krijgen. Daarom moest S. vandaag voor de rechtbank in Haarlem verschijnen. Hij kwam echter niet opdagen. Zijn raadsvrouw N. Harlequin was er wel, maar niet gemachtigd namens Dwight S. te spreken. Ze kwam niet verder dan dat haar client de zaak ’te precair’ vond.

Mysterie

Waarom S. helemaal niets meer wil zeggen, blijft een mysterie. Ook zijn raadsvrouw wilde daar niets over kwijt. Zou het dan toch nog de angst zijn voor Fred Ros? Dat zou dan wel weer een hele bizarre situatie zijn, te meer daar Fred Ros inmiddels is overgelopen naar justitie en als kroongetuige zo’n beetje de hele onderwereld tegen zich heeft gekregen.

Donderdag a.s. moet S. als getuige verschijnen bij het hoger beroep van Passage. Maar de verwachting na vandaag is dat hij daar ook niets zal zeggen, als hij al komt opdagen.

De uitspraak van de zitting van vanmiddag is op 21 april.

Maar de moordenaar van Thomas van der Bijl riskeert nog meer dan vier maanden cel. S. heeft inmiddels bijna tweederde van zijn straf uitgezeten. Maar de kans bestaat ook dat zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling wordt opgeheven, nu hij niet wil praten. Gebeurt dat ook,  dan moet S. de rest van zijn straf (een derde, in zijn geval dus ruim vier jaar) uitzitten.