Vier maanden geen moord in Amsterdam

In Amsterdam is vier maanden geen moord meer gepleegd. Dat is voor het eerst sinds eind jaren 60. Toen werd er van 21 oktober 1968 ruim vijf maanden geen moord gepleegd in de hoofdstad. Nu – maandag 12 oktober – werd de laatste moord gepleegd op 11 juni 2015.

Dat meldt Moordatlas.nl, een site die bijhoudt hoeveel moorden er worden gepleegd in Amsterdam. Op 11 juni werd Marcus Ebbinkhuijsen (41) door zijn partner doodgestoken. Er zijn tot maandag 12 moorden in Amsterdam gepleegd.

Aantal liquidaties stabiel

Het aantal moorden in de hoofdstad neemt sinds 1998 af. Toen werden er in Amsterdam 65 mensen vermoord. Sindsdien daalde het aantal moorden sterk. De afgelopen jaren werden er jaarlijks zo’n 20 mensen vermoord.

Volgens Moordatlas.nl ligt het aantal liquidaties in Amsterdam al jaren rond de acht per jaar. Vorig jaar waren er tien liquidaties in Amsterdam. Dit jaar staat de teller op zes, blijkt uit cijfers van Crimesite. De daling die sinds 1998 is ingezet, komt dus voornamelijk doordat normale burgers minder moorden.